dinsdag 11 december 2018
Luuk Meijering heeft op basis van een interview met IRS-onderzoekers Martijn Leijdekkers en Elma Raaijmakers dit artikel voor Boerderij geschreven. In het artikel wordt ingegaan waar een teler op moet letten bij de rassen- en zaadkeuze en welke zaken er nieuw zijn. De resistentiecijfers voor rhizoctonia en aanvullende rhizomanie worden op een andere manier weergegeven in de Aanvullende Rassenlijst en Brochure Suikerbietenzaad. In het artikel worden niet alleen de rassenlijstrassen, maar ook de tweede jaarsrassen besproken.
In een kader wordt ingegaan op het insecticide Force, dat komend teeltjaar in het pillenzaad met insecticide komt. Vanwege het verbod op gebruik van neonicotinoïden mag met Sombrero of Poncho Beta behandeld speciaal pillenzaad namelijk niet meer gebruikt worden. In plaats daarvan wordt het zaad behandeld met het middel Force met de werkzame stof tefluthrin. Dit middel werkt alleen op bodeminsecten en niet op bladinsecten.
Contact:
Martijn Leijdekkers, Elma Raaijmakers
Uitgave: 11-12-2018
Vakblad: Boerderij jrg.104, nr. 11, pag. 22-27, 11-12-2018
Publicatie:
De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.