Bietbeschadiging: gevaar voor ‘verborgen’ bewaarverliezen Pagina printen

donderdag 10 december 2015

De mate waarin suikerbieten tijdens het rooien en het aan de hoop brengen beschadigd worden bepaalt enerzijds de zichtbare bietverliezen door te diep koppen en teveel puntbreuk, maar anderzijds ook voor een belangrijk deel de suikerverliezen tijdens bewaring. Beschadigde bieten verbruiken tijdens bewaring meer suiker voor de wondheling en zijn vatbaarder voor uitgroei van schimmel. In deze presentatie wordt het effect van bietbeschadigingen op de bietenkwaliteit behandeld en worden adviezen gegeven over hoe bietbeschadigingen te minimaliseren zijn.

Contact: Martijn Leijdekkers

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.