donderdag 11 december 2014
Een laag invertgehalte in suikerbieten is het beste voor een goede verwerkingskwaliteit in de suikerfabriek. Sinds 2012 wordt in het bietenlaboratorium van alle bietenmonsters het invertgehalte bepaald. Hierdoor wordt meer inzicht verkregen in de interne bietenkwaliteit en technologische verwerkbaarheid van de bietenleveringen. Het invertgehalte in bieten loopt op als bieten door vorst zijn aangetast, als rotte of sterk beschadigde bieten in de bewaarhoop zitten of als de temperatuur in de bewaarhoop te hoog is (> 8°C). Daarnaast verhogen ook loofresten het invertgehalte. De teler kan het invertgehalte laag houden door te kiezen voor de juiste teeltmaatregelen en resistenties, door toe te zien op goed rooiwerk met weinig beschadigingen en tarra en door gerichte aandacht te hebben voor bewaring.
Contact:
Martijn Leijdekkers
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 9 en 10 december 2014
Publicatie:
U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht.
Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):
Tweets over #SID19Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie
Code weersituatie voor 'Lelystad'
Advies
Code: A
Geen vorstbeschermende maatregelenBietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.
Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.
In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.