Hoe en waarom invert in suikerbieten laag te houden Pagina printen

donderdag 11 december 2014

Een laag invertgehalte in suikerbieten is het beste voor een goede verwerkingskwaliteit in de suikerfabriek. Sinds 2012 wordt in het bietenlaboratorium van alle bietenmonsters het invertgehalte bepaald. Hierdoor wordt meer inzicht verkregen in de interne bietenkwaliteit en technologische verwerkbaarheid van de bietenleveringen. Het invertgehalte in bieten loopt op als bieten door vorst zijn aangetast, als rotte of sterk beschadigde bieten in de bewaarhoop zitten of als de temperatuur in de bewaarhoop te hoog is (> 8°C). Daarnaast verhogen ook loofresten het invertgehalte. De teler kan het invertgehalte laag houden door te kiezen voor de juiste teeltmaatregelen en resistenties, door toe te zien op goed rooiwerk met weinig beschadigingen en tarra en door gerichte aandacht te hebben voor bewaring.

Contact: Martijn Leijdekkers
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 9 en 10 december 2014

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.