Hoe en waarom invert in suikerbieten laag te houden Pagina printen

donderdag 11 december 2014

Een laag invertgehalte in suikerbieten is het beste voor een goede verwerkingskwaliteit in de suikerfabriek. Sinds 2012 wordt in het bietenlaboratorium van alle bietenmonsters het invertgehalte bepaald. Hierdoor wordt meer inzicht verkregen in de interne bietenkwaliteit en technologische verwerkbaarheid van de bietenleveringen. Het invertgehalte in bieten loopt op als bieten door vorst zijn aangetast, als rotte of sterk beschadigde bieten in de bewaarhoop zitten of als de temperatuur in de bewaarhoop te hoog is (> 8°C). Daarnaast verhogen ook loofresten het invertgehalte. De teler kan het invertgehalte laag houden door te kiezen voor de juiste teeltmaatregelen en resistenties, door toe te zien op goed rooiwerk met weinig beschadigingen en tarra en door gerichte aandacht te hebben voor bewaring.

Contact: Martijn Leijdekkers
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 9 en 10 december 2014

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Uw medewerking gevraagd

Afstudeerstagiaire Lisa Müller doet bij het IRS haar afstudeeropdracht. Ze studeert communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Het onderzoek is gericht op de huidige communicatie van het IRS richting de telers en hoe die verbeterd kan worden. Bent u teler? Geef dan uw mening in deze korte enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/37H5N2X.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2019 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.