Tijdig doodspuiten van het anti-stuifdek Pagina printen

maandag 20 mei 2019

Hoewel het op veel bietenpercelen nog te vroeg is en de bieten nog maar klein zijn, is het zaak om op te letten dat het stuifdek tijdig wordt doodgespoten. Als de gerst te groot wordt, gaat deze concurreren met de bietenplantjes en is het stuifdek ook lastiger te bestrijden.

Wat is ‘op tijd’?
Het beste moment voor het doodspuiten van de gerst is voordat het uitstoelen begint. De gerst is op dat moment ongeveer vijftien centimeter hoog. Tot dat moment is de bestrijding het meest effectief, na het uitstoelen valt het resultaat in de praktijk tegen en kunnen de bieten hinder ondervinden van de gerst. Het is wel belangrijk om de gerst niet te vroeg dood te spuiten, er kan dan nog stuifschade optreden.

Middelenkeuze en dosering
Het bestrijden van het anti-stuifdek kan met diverse grassenmiddelen uitgevoerd worden. Dit kan met een lage dosering, gelijktijdig met een LDS-bespuiting. Het resultaat kan hierbij soms tegenvallen. Er kan ook gekozen worden voor een aparte bespuiting in een hogere dosering. Bij gerst die gemiddeld al hoger dan vijftien centimeter staat, is de tweede mogelijkheid het meest geschikt.  

De beschikbare middelen en bijhorende doseringen staan in het GewasbeschermingsBulletin op pagina 13. Overige informatie over het anti-stuifdek en stuifbeperkende maatregelen staan in de teelthandleiding.


Op dit perceel is het stuifdek te laat doodgespoten in een LDS-bespuiting.

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 09 dec 12:00 tot 10 dec 12:00 A
  • 10 dec 12:00 tot 11 dec 12:00 A
  • 11 dec 12:00 tot 12 dec 12:00 A
  • 12 dec 12:00 tot 13 dec 12:00 A
  • 13 dec 12:00 tot 14 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)