Trage groei door koud voorjaar Pagina printen

vrijdag 10 mei 2019

In met name het noorden van het land ontwikkelen de bieten zich niet of nauwelijks. In enkele gevallen wordt dit, deels onterecht, toegewezen aan stuifschade. Op meerdere percelen in Noord-Nederland, ook waar geen sprake is geweest van stuiven, blijft de groei van bieten achter. Dit heeft voornamelijk te maken met de lage temperaturen van dit moment, waar de groei sterk afhankelijk van is.

Temperatuursom als leidraad
De temperatuursom voor bieten (gemiddelde etmaaltemperatuur - 3ºC * het aantal dagen) geeft een goede indicatie van de te verwachten opkomst en de groeipuntsdatum, het moment dat de bieten overgaan op de productie van suiker. In de IRS-applicatie ‘(Over)zaai, opkomst en groei’ is de temperatuursom per IRS-regio te zien. Op de Zeeuwse eilanden is deze op dit moment 265 graaddagen, gemeten vanaf de gemiddelde zaaidatum van 2019: 7 april. Op de Noordelijke klei blijft de temperatuursom met 219 graaddagen 46 graaddagen achter. De gemiddelde temperatuursom in Nederland is momenteel 244 graaddagen. Dat is 19 graaddagen lager dan het twintigjarig gemiddelde en ten opzichte van vorig jaar maar liefst 94 graaddagen.
Ook de nachtvorst waar de afgelopen weken enkele keren sprake van is geweest, draagt niet bij aan een snelle groei van de bieten.

De onderstaande grafiek laat de gemiddelde dagtemperatuur in de IRS-regio Noordelijk dal/veen zien. Hierin is goed te zien dat de temperatuur van de afgelopen weken duidelijk onder het twintigjarig gemiddelde ligt. Zeker ten opzichte van vorig jaar is dit voorjaar een stuk kouder tot op heden.

 
De gemiddelde dagtemperatuur in IRS-regio Noordelijk dal/veen ligt lager dan het twintigjarig gemiddelde.

Meerdere factoren
Naast de lage temperatuursom kunnen stuifschade en korstvorming de bieten ook op een achterstand zetten. Houd uw perceel in de gaten om de gewasstand te volgen en leg telstroken aan om de ontwikkeling te volgen, zie ook het bericht ‘Volg de opkomst van bieten met telstroken’. Bij ernstige wegval van planten kan de IRS-applicatie ‘(Over)zaai, opkomst en groei’ helpen om de financiële haalbaarheid van overzaaien te berekenen. Ook om de weergegevens in uw gebied te bekijken kan de applicatie geraadpleegd worden. Naarmate het seizoen vordert zal overzaaien zich minder snel terugverdienen door het kortere groeiseizoen.

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)