Vreterij aan bieten door snuitkever Pagina printen

vrijdag 10 mei 2019

Bij IRS-diagnostiek zijn verschillende meldingen van vreterij aan jonge bietenplanten binnengekomen. De bladeren worden deels of geheel weggevreten. Uit de rand van de bladeren worden boogvormige stukken gevreten (foto 1). Bij een zware aantasting blijven alleen nog de bladnerven van de oudere bladeren over (foto 2).

Snuitkever
Deze vraatplekken ontstaan door snuitkevers. Meestal betreft het de grijze bolsnuitkever, maar ook andere snuitkevers kunnen schade veroorzaken. Het is een vrij grote bolvormige kever met een bruin gestreept schild (foto 3). Snuitkevers zijn meestal ’s nachts actief en overdag bevinden ze zich in de bodem. Een bodemmonster meesturen naar het diagnostieklab is daarom aan te bevelen bij het vermoeden van snuitkeveraantasting. Snuitkevers komen vooral voor op zandgronden in de buurt van bossen na zachte winters.

Bestrijding incidenteel noodzakelijk
De schade die de snuitkever veroorzaakt is over het algemeen gering. Incidenteel kan behoorlijke schade ontstaan en is een bespuiting noodzakelijk. Bestrijden kan met pyrethroïden, Calypso of Bariard. Zorg wel dat u de snuitkevers raakt. Omdat ze vaak vanuit bosranden komen, is het meestal niet nodig om het hele perceel te behandelen.


Foto 1. Boogvormige vraatplekken aan de rand van het blad.


Foto 2. Blad is weggevreten op nerven na.


Foto 3. Grijze bolsnuitkever is vaak alleen ’s nachts actief op zandgronden.

Contact: Levine de Zinger

« Terug naar nieuws