De fel gele larven van bovengrondse springstaart lijken op groene perzikluizen! Pagina printen

dinsdag 7 mei 2019

Verwarring is mogelijk tussen de fel gele larven van de bovengrondse springstaart (foto 1) en de groene perzikluis (foto 2). Onderscheid dient wel gemaakt te worden omdat een bespuiting met insecticiden alleen noodzakelijk is indien de schadedrempel van de groene perzikluis is overschreden. Bovengrondse springstaarten veroorzaken geen schade van betekenis en er wordt daarom geen bespuiting geadviseerd.

Onderscheid maken tussen de twee insecten
De larven van de bovengrondse springstaart zijn veel sneller dan de groene perzikluis. Groene perzikluizen bevinden zich voornamelijk op de verscholen plekjes van de bietenplant zoals in het hartje en de omgekrulde bladranden van jonge bladeren. Om een groene perzikluis te vinden moet je echt goed zoeken. De larven van de bovengrondse springstaart laten zich makkelijker zien en lopen in hoog tempo zowel aan de boven- als de onderzijde van het blad. Volwassen springstaarten maken een springende beweging bij aanraking en zijn donkerbruin.

Meer informatie
In het bericht ‘Voer geen preventieve bespuiting uit tegen bladinsecten’ vindt u meer informatie over de bovengrondse springstaarten.


Foto 1. Larven van de bovengrondse springstaart zijn beweeglijk en lopen zowel aan de boven- als onderzijde van het blad. Ze hebben twee zwarte stipjes aan de bovenkant op hun kop. Dit zijn de ogen.


Foto 2. Groene perzikluizen zitten vaak verscholen in het hart van de plant.

Contact: Levine de Zinger

« Terug naar nieuws