Weblog: 100 Pagina printen

woensdag 1 mei 2019

Deze weblog is op 01-05-2019 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Minister Carola Schouten schreef op 25 april aan de Tweede Kamer haar streefdoel dat alle landbouwbodems in Nederland (1,8 miljoen hectare) in 2030 duurzaam worden beheerd. Een doel dat kan helpen bij het systematisch realiseren van een gemiddelde opbrengst van 100 ton bieten per hectare. Daarom zou ik niet wachten tot 2030, maar gelijk aan de slag gaan.

Zelf ben ik sinds de natte herfst van 1974 sterk geïnteresseerd in management van bodemstructuur en preventie van bodemverdichting. Vooral in hoe met gerichte aandacht en een praktische benadering de bodemstructuur beter kan. Bodemstructuur is eeuwenlang ervaren als de conditie voor zaadkieming en plantengroei. De laatste 100 jaar vooral als een concept gebaseerd op het meten van vaste delen (dichtheid, vorm en afmeting van aggregaten enz.). Met de erkenning van zijn unieke rol in ecosystemen wordt het een systeem gebaseerd op ruimte: habitat voor bodemfuncties. De naam bodemarchitectuur past mogelijk beter.

Naast de visie op bodems zijn er vele andere met doelen voor 2030 en verder zoals de klimaatagenda, ambitie plantgezondheid en circulaire landbouw. Boeiende uitdagingen voor iedereen, ook voor de ketens waarin wij werken. Dat vraagt ook veel van onderzoek en voorlichting. Om bij weer en klimaat te blijven: naast het weer van vandaag en morgen (korte termijn) wordt het weer van de komende weken en het klimaat (lange termijn) steeds belangrijker. Dan wordt het nog belangrijker de juiste richting te kiezen voor de lange termijn. Uiteraard zonder de korte termijn uit het oog te verliezen. Voor onkruidbeheersing kunt u dat ervaren op 28 mei op de innovatiedag 'Dág, onkruid!'

Dit is mijn 100e en laatste column op deze plek. Ik ga binnenkort met pensioen. Jan Willem van Roessel gaat mijn rol als directeur van het IRS overnemen. Met een hecht team medewerkers gaat het IRS de vele uitdagingen aan waarvoor we staan. Uiteraard ben ik benieuwd waar we met de bietenteelt staan in 2030, als het IRS 100 jaar bestaat. Is dan 100 ton suikerbieten per hectare voor iedereen normaal?

Ik wens u veel succes en plezier in alles wat u onderneemt!

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws