Behoud de bodemstructuur direct onder het zaaibed Pagina printen

woensdag 27 maart 2019

Na de regen van afgelopen periode is de laag direct onder het zaaibed op veel percelen aan de natte kant.

Bijgaande foto’s tonen het effect van rijden als het nog te nat is. De biet links staat in een wielspoor waarbij de laag op 10 tot 15 cm diepte is versmeerd en verdicht door rijden op te natte grond. Het gevolg: een ingesnoerde biet met vertakkingen. In zo’n wielspoor blijven de groei en de opbrengst al snel 10% achter vergeleken met de biet (rechts) in onbereden grond.

Controleer vóór de zaaibedbereiding met een spade of de laag van 10 tot 15 cm diepte droog genoeg is voor berijden. Zie ook op bladzijde 19 van Suikerbietsignalen en de flyer ‘Bodemverdichting verminderen in het voorjaar’. Bij een lage bandspanning (0,4 bar of lager) kan eerder zonder schadelijke gevolgen worden gereden.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Infectiewaarden cercospora

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2019 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.