Weblog: Kennis Pagina printen

donderdag 21 februari 2019

Deze weblog is op 20-02-2019 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Een recente degelijke studie, gepubliceerd door de Amerikaanse Academie van Wetenschappen, noemt de varroamijt de belangrijkste individuele factor voor mondiale sterfte onder honingbijen. Nu is ontdekt dat de varroamijt binnenin bijen weefsel eet en niet lichaamsvloeistof zoals meer dan 40 jaar is gedacht. Zo’n fundamenteel nieuw inzicht geeft een totaal andere kijk op de toekomstige duurzame beheersing van deze plaag bij honingbijen.

Ook bij onze teelten is het cruciaal de onderliggende werkingsprincipes te kennen om goed werkende oplossingen te krijgen. Oftewel, het begint bij betere kennis voordat je betere adviezen kunt krijgen. Dat steekt ook achter de workshops die we vanaf deze week geven voor adviseurs om diverse soorten insecten, waaronder bladluizen, beter te leren kennen. Het is net als in de medische wereld: het begint met een juiste diagnose. U wilt toch ook dat uw dokter een zorgvuldige diagnose stelt voordat u een behandeling ondergaat?

Het zaad voor de proefvelden is binnen en staat binnenkort gereed voor de proefvelden van dit jaar. Door het mooie weer gaat het kriebelen om buiten aan de slag te gaan. Vandaag proberen we onze zaaimachines uit op een testperceel. Alles gericht om strak georganiseerd startklaar te staan als over pakweg twee weken de drukke periode van zaaien en verzorgen van proefvelden begint. Elk jaar weer een belangrijke en boeiende periode. Daarbij is de bekwaamheid van de grond en het weer een kompas voor de beste timing. De resultaten ervan helpen om later in het jaar de adviezen voor volgend jaar te actualiseren.

Voor de lange termijn hoop ik dat fundamenteel nieuwe inzichten kansen bieden voor bijvoorbeeld duurzame beheersing van virussen zoals rhizomanie en vergelingsziekten. Voor de korte termijn kijk ik uit naar het moment dat er weer een groene gloed komt op de bietenakkers.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws