Weblog: Onkruid? Pagina printen

woensdag 12 december 2018

Deze weblog is op 12-12-2018 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

In een bericht uit Engeland las ik dat melganzevoet ooit is gebruikt als groente. Met de komst van spinazie was het ‘Brexit’ voor de melganzevoet als groente. Op de meeste akkers wordt melganzevoet gezien als een onkruid en vaak als gidsplant voor de onkruidbeheersing.

Wie had enkele jaren geleden verwacht dat het middelenpakket voor de onkruidbeheersing nog eens flink op de schop zou gaan? Al ruim dertig jaar maken een viertal producten deel uit van het lagedoseringensysteem voor de onkruidbeheersing in bieten. Door de variatie aan middelen een stabiel en succesvol systeem dat problemen met resistenties minimaal houdt.

Naar verwachting worden de komende jaren de actieve stoffen van enkele herbiciden niet verlengd in de EU. Dat doet zeer op de korte termijn en vraagt veel inspanningen om nieuwe systemen te vinden voor de tijd daarna.

Naast het uitzoeken van nieuwe en nog niet eerder uitgeprobeerde combinaties van middelen is het ook verstandig serieus te kijken naar alternatieven. Op de foto staat een cameragestuurde schoffelmachine achter een trekker met RTK-GPS. In dit voorbeeld was de geslaagde onkruidbeheersing uitgevoerd met de eerste twee keer chemisch en vervolgens mechanisch.

Er is een heel pallet van mogelijkheden voor de toekomst: chemisch, mechanisch/fysisch (ook in de rij), combinatie tolerant ras met breed werkend herbicide, allerlei nieuwe combinaties inclusief teeltmaatregelen en meer benutten van de mogelijke heden van techniek: sensoren, camera’s, robots, drones enz. Wat het gaat worden is niet te voorspellen. Het wordt vast anders. Daarbij is het verstandig de eigen overtuigingen op te rekken en open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Daarnaast is het essentieel dat we genoeg tijd krijgen om alternatieven praktijkrijp te krijgen.

Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Suikerbieteninformatiedagen 2019

Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 11 dec 12:00 tot 12 dec 12:00 A
  • 12 dec 12:00 tot 13 dec 12:00 A
  • 13 dec 12:00 tot 14 dec 12:00 A
  • 14 dec 12:00 tot 15 dec 12:00 A
  • 15 dec 12:00 tot 16 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)