Maak nu nog gebruik van de goede rooiomstandigheden Pagina printen

dinsdag 13 november 2018

Voor de komende periode wordt droog en koel najaarsweer voorspeld. Dat zijn prima omstandigheden om uw bieten onder gunstige condities te rooien. Maak hiervan waar mogelijk gebruik en wacht niet onnodig lang met rooien.

Tijdig bietvriendelijk rooien
Ook voor late levering kan het nu al verstandig zijn om de bieten de bewaarhoop in te laten gaan. Nu kan in de meeste gevallen nog met lage tarracijfers gerooid worden zonder dat de bieten daarbij te krachtig gereinigd hoeven te worden. Hierdoor kunnen ze droog en met minimale puntbreuk, weinig beschadigingen en aanhangende grond aan de hoop gereden worden wat de bewaarverliezen beperkt (zie ook het IRS Informatie-artikel ‘Rooi biet- en bodemvriendelijk!’). De bodemstructuur wordt daarnaast ook gespaard als de oogstwerkzaamheden plaats kunnen vinden voordat het te nat wordt.

Houd de temperatuur in de gaten
Houd de meerdaagse weersvoorspellingen de komende tijd goed in de gaten en let er daarbij vooral op of vorst voorspeld wordt. In sommige regio’s kan de nachttemperatuur onder het vriespunt komen. Laat u niet verrassen door nachtvorst en rooi voordat het gaat vriezen. Dit jaar staan op veel plaatsen de bieten hoog boven de grond. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor vorstschade aan de kop van de biet.

Bij kans op vorst dienen bieten die in de bewaarhoop liggen ook tijdig afgedekt te worden met winddicht materiaal om vorstschade aan de hoop te voorkomen. Via het IRS Bewaaradvies op de IRS-website of in de IRS-app kunt u de voorspelling voor uw locatie raadplegen.


Rooi de bieten onder gunstige omstandigheden met zo weinig mogelijk puntbreuk, beschadigingen en tarra voor een succesvolle bewaring.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 13 dec 12:00 tot 14 dec 12:00 B
  • 14 dec 12:00 tot 15 dec 12:00 B
  • 15 dec 12:00 tot 16 dec 12:00 A
  • 16 dec 12:00 tot 17 dec 12:00 A
  • 17 dec 12:00 tot 18 dec 12:00 A

Advies

Code: B

Bietenhopen winddicht afdekken!

Bij de huidige weersituatie waarin vorst zal voorkomen, moeten de hopen zo spoedig mogelijk met winddichtmateriaal worden afgedekt.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Voorkom oogstverliezen met App

In deze film wordt uitgelegd hoe de IRS-App oogstverliezen en het puntmaatje werkt. Heeft u de IRS-App al gedownload? Zo niet, scan onderstaande QR-code voor Android of iOS:     
      Android                    iOS

Ook online is de applicatie Oogstverliezen te gebruiken. 

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.