Bladschimmelbestrijding in het najaar Pagina printen

vrijdag 12 oktober 2018

In elke regio zijn bietenpercelen te vinden waar een zware aantasting van cercospora voorkomt. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af.

Moet er nog gespoten worden?
De aantasting (vlekjes) van een bladschimmel die er zit kunt u niet wegspuiten. U kunt hoogstens het gezonde blad (of gezonde bladdelen) gezond houden. Als er veel blad bruin of afgestorven is, is de schade al gedaan. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft voordat de bieten geoogst worden. Bij koeler weer zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor zal een behandeling tegen bladschimmels op dit moment veel minder snel rendabel zijn, maar het kan wel helpen om de achterblijvende besmetting op het perceel laag te houden. Dit is een voordeel voor de volgende bietenteelt op dat perceel bij een teelt van 1 op 4 of krapper. In de eerste helft van oktober is een bespuiting nauwelijks rendabel zelfs wanneer de bieten laat (december-januari) gerooid worden. Na half oktober is het vrijwel nooit meer rendabel. Let voor de oogst op de veiligheidstermijn van het middel dat bij de laatste bespuiting is gebruikt.

De veiligheidstermijn is de tijd tussen de laatste bespuiting en de oogst van de suikerbieten en deze is:

  • 21 dagen voor Sphere en Difure Pro;
  • 28 dagen voor Score 250 EC, Borgi, Retengo Plust en Spyrale;
  • 46 dagen voor Opus Team.

Zie voor meer informatie over bladschimmels: www.irs.nl/bladschimmel.


Een zware aantasting van cercospora is niet meer weg te spuiten, daarnaast is de schade al gedaan

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 19 nov 12:00 tot 20 nov 12:00 A
  • 20 nov 12:00 tot 21 nov 12:00 A
  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Voorkom oogstverliezen met App

In deze film wordt uitgelegd hoe de IRS-App oogstverliezen en het puntmaatje werkt. Heeft u de IRS-App al gedownload? Zo niet, scan onderstaande QR-code voor Android of iOS:     
      Android                    iOS

Ook online is de applicatie Oogstverliezen te gebruiken. 

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.