Nieuws uit de bietenkliniek: bietenmot aangetroffen in Nederland Pagina printen

woensdag 3 oktober 2018

Bij diagnostiek zijn monsters en meldingen binnengekomen van bieten aangetast door de larven van de bietenmot (Scrobipalpa ocellatella). Alle meldingen en monsters zijn tot op heden afkomstig uit Limburg.

Symptomen
De 13 mm lange larven van de bietenmot mineren bladeren, bladstelen en koppen van bieten. De hartbladeren zijn samengesponnen en aangetast, waarbij ze duidelijk zwart verkleuren en uitdrogen. Bij secundaire aantasting door bacteriën, kunnen de bieten vanuit de kop gaan rotten. Dit is tot op heden nog niet waargenomen in Nederland. Ziet u bieten met beschadigde koppen en/of hartbladeren, ga dan na of het de bietenmot, valse meeldauw of boriumgebrek is. Voor een volgende bietenteelt weet u dan welke maatregelen u kunt nemen. Op dit moment is bietenmot makkelijk te onderscheiden van valse meeldauw of boriumgebrek door de kleine aangetaste bladeren in de kop voorzichtig te verwijderen. Indien het de bietenmot betreft, dan zijn larven te zien.

Zuid-Europees probleem
Over het algemeen veroorzaakt de bietenmot alleen maar schade aan suikerbieten in Zuid-Europa. In zeer droge en warme zomers kan de mot ook in Nederland voorkomen. Het insect kent drie generaties per jaar. Op dit moment is aantasting zichtbaar van deze derde generatie. Bestrijden is niet mogelijk.


Foto 1. Aantasting door de larven van de bietenmot kenmerkt zich door spinsels in de hartbladeren en het zwart worden van het hart van de bieten.


Foto 2. Een larve van de bietenmot kruipt uit het hart van de biet over de bladsteel.


Foto 3. De larve van de bietenmot (13 mm lang) op een stukje bietenkop.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Vacature

Ben jij die Junior onderzoeker/data-analist die we zoeken? Bekijk de vacature en reageer!
En wie weet verwelkomen we jou in ons enthousiaste team!

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.