Weblog: Stof Pagina printen

woensdag 3 oktober 2018

Deze weblog is op 03-10-2018 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Onlangs mocht ik meehelpen aan een instructie bietenoogst van Suiker Unie in het Zuidoosten. Zoveel opwaaiend stof heb ik zelden gezien bij het rooien van bieten. Lastig om de afstelling van de rooier te zien in zo’n stofwolk. Naast de aandacht voor de aangeboden stof, namen alle deelnemers ook letterlijk stof mee naar huis.

Mijn stelling is al jaren dat elke rooier perfecte rooikwaliteit kan leveren. Het verschil wordt gemaakt door de machinist op de rooier, die het uiterste uit de afstellingen haalt om te oogsten wat gegroeid is. Juist als de bieten zo schoon uit de grond komen, vraagt minimaal, bietvriendelijk reinigen extra aandacht. Nog 1% tarra extra verwijderen, kost al snel 1,5 ton per hectare aan extra puntbreuk. Voorzichtig reinigen is dan in het voordeel. Bij bewaring wordt dat verschil nog groter in het voordeel van niet meer reinigen dan strikt nodig.

Bij het lossen aan de hoop was nog een aandachtspunt waar te nemen. Achteruit rijden tot aan de hoop, niet op de bieten onderaan de hoop. En vervolgens lossen met minimale valhoogtes zodat de bieten strak in de hoop komen zonder extra beschadigingen.

Telers en loonwerkers hadden de nodige vragen aan Suiker Unie en IRS over de oogst en actuele vragen over de eigen bieten. Het was in mijn ogen weer een goede bijeenkomst, waarbij op een plezierige manier veel van elkaar te leren is. Na afloop was er frisdrank uit de kofferbak om het stof weg te spoelen en om nog even na te praten. Dergelijke praktijkbijeenkomsten verdienen navolging om op een prettige manier de nodige actuele details in de teelt te verbeteren. Ook in een jaar met extreem weer levert dat rendement op.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws