Blijf schieters verwijderen Pagina printen

maandag 10 september 2018

Schieters die voor half september zijn gevormd, kunnen nog rijp zaad vormen. Zorg daarom dat u deze schieters binnenkort verwijderd. Wees extra voorzichtig met schieters die al rijp zaad bevatten, voer deze in een plastic zak van het perceel af.

Verspreiding door de loofklapper
Zoals in eerdere berichten beschreven, kan een schieter tot wel 4500 levensvatbare zaden produceren. Daaruit groeien onkruidbieten, welke in volgteelten problemen met zich meebrengen (zie bericht 'Schieters verwijderen blijft belangrijk'). De loofklapper (foto 1) kan er voor zorgen dat één schieterplant tot een hele haard (foto 2) uitgroeit. Daarom is het van belang dat een perceel vrij is van schieters met rijp zaad, voor u begint met rooien.

Schieters verwijderen
De beste manier om schieters te verwijderen is door deze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Dit gaat echter voor schieters met rijp zaad niet op, deze kunt u het beste voorzichtig uit de grond trekken, in een plastic zak doen en van het perceel afvoeren. Dit om te voorkomen dat rijp zaad op de grond valt.


Foto 1. De loofklapper is een bron van verspreiding van onkruidbieten, zaden van onkruidbieten worden zo over een paar meter verspreid.


Foto 2. Haard van onkruidbieten. Het verwijderen hiervan is veel meer werk dan het verwijderen een enkele plant. Bespaar uzelf onnodig werk door schieters die voor half september zijn ontstaan te verwijderen.

Contact: Martijn van Overveld

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.