Blijf schieters verwijderen Pagina printen

maandag 10 september 2018

Schieters die voor half september zijn gevormd, kunnen nog rijp zaad vormen. Zorg daarom dat u deze schieters binnenkort verwijderd. Wees extra voorzichtig met schieters die al rijp zaad bevatten, voer deze in een plastic zak van het perceel af.

Verspreiding door de loofklapper
Zoals in eerdere berichten beschreven, kan een schieter tot wel 4500 levensvatbare zaden produceren. Daaruit groeien onkruidbieten, welke in volgteelten problemen met zich meebrengen (zie bericht 'Schieters verwijderen blijft belangrijk'). De loofklapper (foto 1) kan er voor zorgen dat één schieterplant tot een hele haard (foto 2) uitgroeit. Daarom is het van belang dat een perceel vrij is van schieters met rijp zaad, voor u begint met rooien.

Schieters verwijderen
De beste manier om schieters te verwijderen is door deze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Dit gaat echter voor schieters met rijp zaad niet op, deze kunt u het beste voorzichtig uit de grond trekken, in een plastic zak doen en van het perceel afvoeren. Dit om te voorkomen dat rijp zaad op de grond valt.


Foto 1. De loofklapper is een bron van verspreiding van onkruidbieten, zaden van onkruidbieten worden zo over een paar meter verspreid.


Foto 2. Haard van onkruidbieten. Het verwijderen hiervan is veel meer werk dan het verwijderen een enkele plant. Bespaar uzelf onnodig werk door schieters die voor half september zijn ontstaan te verwijderen.

Contact: Martijn van Overveld

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 19 nov 12:00 tot 20 nov 12:00 A
  • 20 nov 12:00 tot 21 nov 12:00 A
  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Voorkom oogstverliezen met App

In deze film wordt uitgelegd hoe de IRS-App oogstverliezen en het puntmaatje werkt. Heeft u de IRS-App al gedownload? Zo niet, scan onderstaande QR-code voor Android of iOS:     
      Android                    iOS

Ook online is de applicatie Oogstverliezen te gebruiken. 

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.