Weblog: Extreem Pagina printen

donderdag 30 augustus 2018

Deze weblog is op 30-8-2018 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Het KNMI voorspelt dat we vaker zomers zoals dit jaar kunnen verwachten, vaker droog en hitte. Tijdens mijn vakantie heb ik veel gefietst in ‘tropisch’ Nederland. Je ziet dan extreme verschillen. Enerzijds de ramp van dergelijke hitte en watertekort voor aardappelen, uien, mais en grasland. Ook bieten hebben plaatselijk verbrand blad. Anderzijds gewassen die er goed bijstaan, vaak geholpen met beregenen.

Veel bieten hebben bij zo’n extreme hitte minder blad dan normaal. De verhouding wortel/blad kan nog veranderen door de recente regen met meer blad als gevolg. Bij het huidige weer, waarbij het bietenblad ’s ochtends nog lang nat kan zijn, ligt het gevaar voor bladschimmels op de loer. Blijf daarop alert.

We hadden in juni onze globale planning gereed voor het oogsten van onze proefvelden. Morgen spreken we de detailplanning door zodat alles is afgestemd als we binnenkort beginnen met onze campagne. Ook starten de voorbereidingen voor de selectie van de proefveldlocaties voor volgend jaar.

Ik zie veel percelen waar de bieten hoger dan normaal boven de grond staan. Ook verklaarbaar bij zo’n extreme zomer. We hebben onze proefveldrooier daarvoor aangepast. We hebben na extreem veel bieten met aphanomyces in 2016 samen met de bouwer van de rooier een nieuwe scalpeur ontwikkeld (zie inzet in de foto). Het prototype werkte vorig jaar zo goed dat we nu op alle rijen een aangedreven taster hebben. De draaisnelheid kunnen we zo instellen dat hoog boven de grond staande bieten netjes rechtop blijven staan bij het aftasten van de bieten en het afsnijden van de bladpruiken. Begin volgende week nog een keer uitproberen en dan volop de campagne in.

Ik ben wel heel benieuwd hoe de uiteindelijke opbrengsten zullen zijn op de bijzondere akkers die ik zag tijdens deze extreme zomer.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.