Last van wortelonkruiden in de bieten? Pagina printen

dinsdag 15 mei 2018

Dit jaar zien we op meerdere percelen wortelonkruiden. Vaak gaat het om akkermelkdistels, maar ook akkerdistels en hoefblad komen we regelmatig tegen. Bestrijding is nodig omdat anders de bieten pleksgewijs volledig overwoekerd worden. 

Deze onkruiden zijn te bestrijden door 0,5 liter per hectare van een clopyralid bevattend middel (o.a. Lontrel 100) toe te voegen aan een LDS-bespuiting. Voorwaarde is dat deze mix gespoten wordt als de wortelonkruiden goed groeien en voldoende bladmassa hebben. Pas vanwege verminderde effectiviteit geen clopyralid toe binnen 10 dagen nadat er Safari is gespoten. Akkermelkdistels moeten minimaal vier tot zes bladeren hebben voor voldoende opname. Verder zijn de weersomstandigheden belangrijk. Spuit bij voorkeur bij bewolkt weer en een hoge luchtvochtigheid. Onder afgeharde omstandigheden kan het resultaat tegenvallen. Te lang wachten, tot in acht- tot tienbladstadium van de bieten, wordt afgeraden omdat dan niet alle onkruiden meer geraakt worden (paraplu-werking).


Deze akkermelkdistels zijn nog te klein voor voldoende bestrijding met clopyralid.

Contact: Marco Bom

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.