Weblog: Klaar voor de start? Pagina printen

dinsdag 10 april 2018

Deze weblog is op 10 april 2018 verschenen op www.akkerwijzer.nl. 

Op veel bietenpercelen start het zaaiseizoen ongeveer een maand later dan gewoonlijk. Ook wij hebben al weken alles gereed staan om uit te rukken voor het zaaien van de proefvelden. Het geduld wordt beproefd en het wordt straks nog oppassen dat de gretigheid het niet wint van het zorgvuldig kiezen van het juiste startmoment. Enkele uren tot een dag wachten, kan een valse start voorkomen. En een valse start is meestal niet te herstellen.

Afgelopen dagen waren de zonsopkomsten en -ondergangen extra bijzonder van kleur. De veroorzaker - saharazand - was alom te zien op auto’s. Het gaat om ongeveer 8.000 ton zand dat is verspreid over Nederland. Ik moet hierbij elke keer denken aan hoe gemakkelijk ziekten en ander ongemak over grote afstanden verspreid kunnen worden.

Trekvogels overbruggen nog grotere afstanden. De boerenzwaluw, een bekende zomergast bij ons, overwintert in Zuid-Afrika. Wilde trekvogels uit Siberië zijn vaak de belangrijkste verdachte van het overbrengen van (vogelgriep)virussen.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele routes waarlangs ziekten en plagen zich kunnen verspreiden over grote afstanden. Gelukkig gaat het meestal goed en hebben we voldoende weerstand om er geen last van te krijgen. Het is niet voor niets dat we een gezond gewas op een gezonde bodem als uitgangspunt nemen in ons werk.
Met de komst van de eerste groene gloed in de natuur, kijk ik uit naar de mooie groene gloed op de akkers van net opkomende suikerbieten. Ben benieuwd wanneer we dat alom gaan zien en hoe vlot de begingroei zal zijn na het zaaien.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 11 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 19 dec 12:00 tot 20 dec 12:00 A
  • 20 dec 12:00 tot 21 dec 12:00 A
  • 21 dec 12:00 tot 22 dec 12:00 A
  • 22 dec 12:00 tot 23 dec 12:00 A
  • 23 dec 12:00 tot 24 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.