Onkruidbestrijding voor opkomst van de bieten Pagina printen

donderdag 8 maart 2018

Begin schoon
Zorg dat het perceel onkruidvrij is voor de zaaibedbereiding en opkomst. Wanneer er voor de zaaibedbereiding onkruiden met echte blaadjes staan is het nodig om vooraf te spuiten met glyfosaat. Naast de formulering van het middel is de wachttijd afhankelijk van het onkruid: minimaal enkele uren bij kleine zaadonkruiden en 4 dagen bij wortelonkruiden.

Wanneer na zaai het onkruid eerder boven staat dan de bieten kan glyfosaat ook worden ingezet. Doe dit uiterlijk 2 dagen voor opkomst van de eerste bieten. De hals van de kiemplantjes moet ruim, meer dan 1 cm, onder de oppervlakte zitten. Controleer vooraf het gehele perceel om schade te voorkomen. Bij scheurvorming in de toplaag wordt deze bespuiting afgeraden.

Bodemherbicide na zaai bij hoge onkruiddruk en lastige onkruiden
Direct na zaai staat u voor de keus om al of niet een bodemherbicide te spuiten. Een bodemherbicide worden geadviseerd bij een hoge onkruiddruk en bij lastige onkruiden als kamille, hondspeterselie en bingelkruid.

Gekozen kan worden uit  chloridazon (Pyramin DF), metamitron (Goltix SC of Bettix SC) of clomazone (Centium CS). Iedere actieve stof heeft een min of meer specifiek werkingsspectrum: chloridazon of metamitron tegen kamille, clomazone tegen hondspeterselie en bingelkruid. Tegen hondspeterselie en melganzevoet is metamitron en quinmerac (Goltix Queen) aan te bevelen.
Voor de doseringen en meer achtergronden wordt verwezen naar bladzijde 11 van het GewasBeschermingsBulletin 2018 en gebruik de applicatie IRS-LIZ-Onkruidbeheersing.

Voor alle bodemherbiciden geldt dat het effect tegenvalt bij droogte of een hoog gehalte organische stof (>5%). Bij een goede werking wordt de onkruidbestrijding na opkomst eenvoudiger; door een mindere groei zijn deze onkruiden gevoeliger voor de na-opkomstbespuitingen. Bovendien kan dan soms één na-opkomstbespuiting worden bespaard.


Spuit een bodemherbicide bij voorkeur direct na zaai op vochtige grond.

Contact: Marco Bom

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 11 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 19 dec 12:00 tot 20 dec 12:00 A
  • 20 dec 12:00 tot 21 dec 12:00 A
  • 21 dec 12:00 tot 22 dec 12:00 A
  • 22 dec 12:00 tot 23 dec 12:00 A
  • 23 dec 12:00 tot 24 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.