Onkruidbestrijding voor opkomst van de bieten Pagina printen

donderdag 8 maart 2018

Begin schoon
Zorg dat het perceel onkruidvrij is voor de zaaibedbereiding en opkomst. Wanneer er voor de zaaibedbereiding onkruiden met echte blaadjes staan is het nodig om vooraf te spuiten met glyfosaat. Naast de formulering van het middel is de wachttijd afhankelijk van het onkruid: minimaal enkele uren bij kleine zaadonkruiden en 4 dagen bij wortelonkruiden.

Wanneer na zaai het onkruid eerder boven staat dan de bieten kan glyfosaat ook worden ingezet. Doe dit uiterlijk 2 dagen voor opkomst van de eerste bieten. De hals van de kiemplantjes moet ruim, meer dan 1 cm, onder de oppervlakte zitten. Controleer vooraf het gehele perceel om schade te voorkomen. Bij scheurvorming in de toplaag wordt deze bespuiting afgeraden.

Bodemherbicide na zaai bij hoge onkruiddruk en lastige onkruiden
Direct na zaai staat u voor de keus om al of niet een bodemherbicide te spuiten. Een bodemherbicide worden geadviseerd bij een hoge onkruiddruk en bij lastige onkruiden als kamille, hondspeterselie en bingelkruid.

Gekozen kan worden uit  chloridazon (Pyramin DF), metamitron (Goltix SC of Bettix SC) of clomazone (Centium CS). Iedere actieve stof heeft een min of meer specifiek werkingsspectrum: chloridazon of metamitron tegen kamille, clomazone tegen hondspeterselie en bingelkruid. Tegen hondspeterselie en melganzevoet is metamitron en quinmerac (Goltix Queen) aan te bevelen.
Voor de doseringen en meer achtergronden wordt verwezen naar bladzijde 11 van het GewasBeschermingsBulletin 2018 en gebruik de applicatie IRS-LIZ-Onkruidbeheersing.

Voor alle bodemherbiciden geldt dat het effect tegenvalt bij droogte of een hoog gehalte organische stof (>5%). Bij een goede werking wordt de onkruidbestrijding na opkomst eenvoudiger; door een mindere groei zijn deze onkruiden gevoeliger voor de na-opkomstbespuitingen. Bovendien kan dan soms één na-opkomstbespuiting worden bespaard.


Spuit een bodemherbicide bij voorkeur direct na zaai op vochtige grond.

Contact: Marco Bom

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.