Weblog: Voorjaarskriebels Pagina printen

woensdag 7 maart 2018

Deze weblog is op 7 maart 2018 verschenen op www.akkerwijzer.nl

Met de omslag in korte tijd van ongeveer min tien naar plus tien graden gaat het voorjaar kriebelen. Het is ons gelukt de schieterproef nog in februari te zaaien. Dat moet zo vroeg om bewust een hoge kans op schieters te hebben. U kent vast ons advies ‘in het algemeen is het beter niet te zaaien voor 10 maart. Is de grond in de eerste helft van maart bekwaam om te zaaien, let dan op de weersvoorspelling voor de lange termijn’.

De meerdaagse voorspelling wordt steeds belangrijker in de teelt. In het voorjaar om het beste moment te kiezen waarop de grond en de temperatuur het meest bekwaam zijn voor een vlotte start van een lang groeiseizoen. Ook voor een effectieve onkruidbeheersing. Het weer is daarom ook onderdeel van de applicatie IRS-LIZ-onkruidbeheersing.

Later is het microklimaat in het gesloten gewas ook zeer bepalend voor de ontwikkeling van bladschimmels. En bij de oogst en langdurige bewaring speelt de weersverwachting een steeds grotere rol.
Bij een veranderend klimaat met meer extreem weer, wordt weer nog belangrijker voor teeltbeslissingen. Dan hebben we ook betere informatie op perceelsniveau nodig. Ik ben benieuwd wanneer u van al uw percelen online de actuele bodemtemperatuur en het bodemvochtgehalte weet. En de temperatuur en luchtvochtigheid in de gewassen. Het wordt nog een hele uitdaging om dan ook de kennis beschikbaar te hebben om hierop te sturen. Het wordt een boeiende en uitdagende tijd om daarmee goed in te kunnen spelen op klimaatverandering.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.