Voorkom vorstschade tijdens de laatste bewaardag(en)! Pagina printen

donderdag 1 februari 2018

Vanaf komend weekend wordt een week met serieuze nachtvorst voorspeld met lokale minimumtemperaturen tot wel -8°C. Een tegenvaller voor diegenen die nog bieten moeten leveren in de laatste campagneweek. Bedenk dat bieten die niet met winddicht materiaal zijn afgedekt zullen gaan bevriezen bij deze temperaturen. Neem geen risico, ook niet als u binnen enkele dagen al verwacht te leveren, en dek uw bietenhoop af vóórdat de vorst invalt.

Indien u nog bieten moet leveren is het belangrijk om de komende dagen de weersvooruitzichten voor uw regio goed in de gaten te houden en uw bietenhoop tijdig tegen vorst te beschermen. Raadpleeg daarvoor dagelijks het IRS bewaaradvies suikerbieten. Voor temperaturen tot -6°C is afdekken met een laag landbouwplastic doorgaans voldoende. Houd er rekening mee dat hopen die eventueel al met vliesdoek zijn afgedekt niet tegen vorst beschermd zijn. Deze hopen dienen aanvullend afgedekt te worden met bijvoorbeeld Jupettes, landbouwplastic of winddicht bietendoek. Leg het afdekmateriaal goed vast met behulp van bevestigingsmaterialen zoals bijvoorbeeld grindslurven en Treviralint om wegwaaien te voorkomen. Voor temperaturen onder -6°C is zelfs een dubbele laag winddicht materiaal aan te raden. Kijk voor nadere informatie en afdektips in het hoofdstuk Bewaring van de teelthandleiding

Bij verladen van uw bieten tijdens een vorstperiode kunt u het beste in overleg met de Agrarische Dienst afstemmen wanneer u het afdekmateriaal weer kunt verwijderen. Riskeer geen vorstcodes of weigering van uw partij door uw bieten tijdens de laatste dag(en) van de bewaarperiode alsnog te laten bevriezen!


De laatste loodjes wegen het zwaarst…Ook al is het maar voor een enkele nacht en baalt u van het extra werk: neem geen risico en bescherm uw bieten tot het moment van opladen tijdig tegen vorst met winddicht materiaal.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen.  Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

IRS is verhuisd naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.