Weblog: Vakmanschap Pagina printen

woensdag 22 november 2017

Deze weblog is op 22 november 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl

Zondag liep ik een rondje mee met een vogelaar, die zich gespecialiseerd heeft in de Nederlandse roofvogels. Die interesse was al op z'n zesde begonnen, het enthousiasme spatte er ruim 40 jaar later nog vanaf. Knap hoe hij alles wat hij erover heeft gelezen en hoort combineert met wat er ter plekke speelt. Na de buizerd en torenvalk spotte hij de sperwer. Mooi zo'n eigen beschrijving van de vlucht met 'flap flap glij'. De doorleefde kennis in eenvoud en met glimmende ogen vertellen valt me vaak op bij echte vakmensen.

Dat beleefde ik ook afgelopen zaterdag tijdens het meerijden met een zeer ervaren rooiermachinist. Steeds weer een genot om te mee te maken hoe een echte vakman bezig is: zeer betrokken, gedreven en altijd leergierig en open om het nog beter te doen. Hij wist de ontwikkeling ook typerend te beschrijven. 'Je staat vroeg op en bent er de hele dag mee bezig. De 280 hectare, die ik dit seizoen rooi, met gemiddeld 100 ton bieten per hectare wordt in één dag verwerkt, wat indrukwekkend.' Straalt ook vertrouwen uit in wat Cosun en Suiker Unie doen.

Die uitdaging en gedrevenheid stopt niet bij echte vakmensen. Verveelt ook niet. Vraagt wel doorzetten om op zo'n niveau te komen en je te blijven ontwikkelen. Herkent u dat ook bij de bietentelers, die dit jaar de beste opbrengst ooit gaan realiseren?

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Suikerbieteninformatiedagen 2019

Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):

Bewaaradvies
De plaats is niet gevonden, probeer a.u.b. een andere plaats

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)