Weblog: Vakmanschap Pagina printen

woensdag 22 november 2017

Deze weblog is op 22 november 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl

Zondag liep ik een rondje mee met een vogelaar, die zich gespecialiseerd heeft in de Nederlandse roofvogels. Die interesse was al op z'n zesde begonnen, het enthousiasme spatte er ruim 40 jaar later nog vanaf. Knap hoe hij alles wat hij erover heeft gelezen en hoort combineert met wat er ter plekke speelt. Na de buizerd en torenvalk spotte hij de sperwer. Mooi zo'n eigen beschrijving van de vlucht met 'flap flap glij'. De doorleefde kennis in eenvoud en met glimmende ogen vertellen valt me vaak op bij echte vakmensen.

Dat beleefde ik ook afgelopen zaterdag tijdens het meerijden met een zeer ervaren rooiermachinist. Steeds weer een genot om te mee te maken hoe een echte vakman bezig is: zeer betrokken, gedreven en altijd leergierig en open om het nog beter te doen. Hij wist de ontwikkeling ook typerend te beschrijven. 'Je staat vroeg op en bent er de hele dag mee bezig. De 280 hectare, die ik dit seizoen rooi, met gemiddeld 100 ton bieten per hectare wordt in één dag verwerkt, wat indrukwekkend.' Straalt ook vertrouwen uit in wat Cosun en Suiker Unie doen.

Die uitdaging en gedrevenheid stopt niet bij echte vakmensen. Verveelt ook niet. Vraagt wel doorzetten om op zo'n niveau te komen en je te blijven ontwikkelen. Herkent u dat ook bij de bietentelers, die dit jaar de beste opbrengst ooit gaan realiseren?

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.