Weblog: Perceptie Pagina printen

woensdag 18 oktober 2017

Deze weblog is op 18 oktober 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Afgelopen zaterdag deden we als IRS mee aan de open dag van het Cosun Innovation Center in Dinteloord. Ruim 1.300 geïnteresseerden kwamen langs om te zien, horen, proeven, ruiken en voelen wat er allemaal komt kijken bij de teelt, verwerking en productontwikkeling bij Cosun-bedrijven.

Mooi die brede interesse met volop verrassende vragen en reacties. Waarom heeft gepilleerd bietenzaad een kleur? Zijn die luizen dezelfde als in de haren op school? Ik wist niet dat er zoveel komt kijken bij de teelt van bieten; ik zie alleen die groene planten op de akker bij de buurman. Wat kun je veel met suikerbieten als grondstof!De een heeft het snel gezien en een ander blijft uren. Jong en nieuwsgierig kijken naar bladluizen onder de microscoop, staand op een trapje om erbij te kunnen. Ook het ophalen van verhalen over hoe het was met dunnen van bieten en met de hand oogsten (‘wij hoefden niet naar de sportschool’).Wat blijft hangen zijn enorm geïnteresseerde en betrokken bezoekers, die ervaren hoe enthousiast gewerkt wordt in onze sector.

Af en toe kantelde de perceptie in een gesprek. Ik vertelde hoeveel zaden een muis per nacht aan kan. Ik kreeg een erg kritische reactie over bestrijden, die volledig kantelde door de uitleg dat we adviseren vooraf alternatief voer te geven. Opvallend hoe de perceptie kan veranderen tijdens een gesprek op een open dag. Na zo’n dag vraag ik me af: houden we op onze bedrijven vaak genoeg open dagen of andere evenementen om te laten zien wat er allemaal speelt op onze bedrijven?

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 17 dec 12:00 tot 18 dec 12:00 A
  • 18 dec 12:00 tot 19 dec 12:00 A
  • 19 dec 12:00 tot 20 dec 12:00 A
  • 20 dec 12:00 tot 21 dec 12:00 A
  • 21 dec 12:00 tot 22 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Voorkom oogstverliezen met App

In deze film wordt uitgelegd hoe de IRS-App oogstverliezen en het puntmaatje werkt. Heeft u de IRS-App al gedownload? Zo niet, scan onderstaande QR-code voor Android of iOS:     
      Android                    iOS

Ook online is de applicatie Oogstverliezen te gebruiken. 

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.