Weblog: Perceptie Pagina printen

woensdag 18 oktober 2017

Deze weblog is op 18 oktober 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Afgelopen zaterdag deden we als IRS mee aan de open dag van het Cosun Innovation Center in Dinteloord. Ruim 1.300 geïnteresseerden kwamen langs om te zien, horen, proeven, ruiken en voelen wat er allemaal komt kijken bij de teelt, verwerking en productontwikkeling bij Cosun-bedrijven.

Mooi die brede interesse met volop verrassende vragen en reacties. Waarom heeft gepilleerd bietenzaad een kleur? Zijn die luizen dezelfde als in de haren op school? Ik wist niet dat er zoveel komt kijken bij de teelt van bieten; ik zie alleen die groene planten op de akker bij de buurman. Wat kun je veel met suikerbieten als grondstof!De een heeft het snel gezien en een ander blijft uren. Jong en nieuwsgierig kijken naar bladluizen onder de microscoop, staand op een trapje om erbij te kunnen. Ook het ophalen van verhalen over hoe het was met dunnen van bieten en met de hand oogsten (‘wij hoefden niet naar de sportschool’).Wat blijft hangen zijn enorm geïnteresseerde en betrokken bezoekers, die ervaren hoe enthousiast gewerkt wordt in onze sector.

Af en toe kantelde de perceptie in een gesprek. Ik vertelde hoeveel zaden een muis per nacht aan kan. Ik kreeg een erg kritische reactie over bestrijden, die volledig kantelde door de uitleg dat we adviseren vooraf alternatief voer te geven. Opvallend hoe de perceptie kan veranderen tijdens een gesprek op een open dag. Na zo’n dag vraag ik me af: houden we op onze bedrijven vaak genoeg open dagen of andere evenementen om te laten zien wat er allemaal speelt op onze bedrijven?

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws