Weblog: Technologie of vakmanschap? Pagina printen

woensdag 9 augustus 2017

Deze weblog is op 9 augustus 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Elke maand ga ik een zaterdag met een groep natuurfotografen op pad. We zijn meestal 1 uur voor zonsopgang ter plekke om het mooiste moment van de dag niet te missen. Elke keer heeft een klein groepje de tocht goed voorbereid, een uitdagende opdracht bedacht (we willen allemaal nog beter worden) en gezorgd voor iets lekkers bij de koffie of thee. Twee weken later bespreken we op een avond de resultaten. Ziet u overeenkomsten met studiegroepen, Unitip-bijeenkomsten of andere groepsbijeenkomsten waaraan u deelneemt?

We trekken al 5 jaar zo samen op. De meeste aandacht was aan het begin nodig om iedereen een veilig gevoel te geven en een open sfeer te creëren. Je foto’s laten zien en de reactie van anderen daarop ontvangen, is best spannend. Je laat immers iets van jezelf zien. Voelt dat ook zo als collega’s uw bedrijf bezoeken en u gewassen laat zien en vraagt naar wat ze goed vinden en wat nog beter kan? Of als u resultaten deelt?
Bij de bespreking, altijd met respect voor de ander, komen de vragen uit totaal verschillende invalshoeken. De een vraagt vooral om de technische kant (apparatuur enz.), spullen die van buiten komen. Een beetje vergelijkbaar met welk ras gebruikt en welke middelen ingezet?

Anderen zijn juist geïnteresseerd hoe je tot dit resultaat bent gekomen: wat had je voor ogen en hoe uitgevoerd? Meer de interesse in het vakmanschap, je eigen inbreng. Ondanks mijn technische opleiding ben ik meer geïnteresseerd in hoe het nog beter kan met de beschikbare middelen dan in de technologie zelf. Op de laatste clubavond gaf ik de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908-2004) als voorbeeld. We hebben nu veel betere spullen dan waarover hij beschikte. Hij beheerste de techniek (camera, film enz.) zo goed dat hij zich kon concentreren op wat hij voor ogen had en zijn meesterschap zat in het beslissende moment. Precies op het juiste moment doen wat nodig is voor het beste en beoogde resultaat.
Ik probeer bij foto’s net als bij een bietenperceel en bij geoogste bieten te zien hoe dit resultaat is bereikt. Zowel gebruikte techniek(en) als hoe en wanneer wat gedaan? 

In onze fotoclub staan we op zijn tijd stil of we samen nog goed bezig zijn en wat te doen of te proberen om er nog meer voor ieder van ons uit te halen. Terugkijkend valt me op dat werkelijk elk lid is gegroeid in zijn/haar vakmanschap en vooral in de resultaten. En nog steeds heel gretig is om verder vooruit te komen. Heeft u dat ook in de groepen en bijeenkomsten waar bieten telen centraal staat?

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.