Nieuws uit de bietenkliniek: wortelrot door rhizoctonia Pagina printen

dinsdag 3 oktober 2017

Bij IRS Diagnostiek zijn monsters van diverse percelen met wortelrot veroorzaakt door rhizoctonia binnengekomen.

Symptomen vooral ondergronds
De symptomen die bovengronds zichtbaar zijn, is het verwelken van het loof (foto 1). Wanneer een dergelijke plant wordt uitgetrokken, blijkt dat de biet al vrijwel helemaal rot is. De kop en het loof blijven meestal het langst zonder symptomen. Wanneer in de buurt van rotte bieten een ogenschijnlijke gezonde biet (loof en kop) wordt uitgetrokken, is er vaak ook al aantasting op de wortel te zien. Foto 2 laat diverse stadia van een dergelijke biet zien.

Rot komt ook in resistente rassen voor
Het wortelrot kan ook optreden in rhizoctoniaresistente rassen. Dit komt omdat deze rassen niet volledig resistent zijn. Bij een hoge rhizoctonia-druk en/of een slechte bodemstructuur eventueel in combinatie met een lagere pH zal er alsnog rot op treden. Wel is het aandeel rotte bieten in een resistent ras vele malen lager dan in een vatbaar ras.

Bekijk mate van aantasting voor de oogst
Tegen rhizoctoniawortelrot is op dit moment niets te doen. Wanneer het een vatbaar ras betreft kunt u de volgende bietenteelt beter voor een rhizoctoniaresistent ras kiezen. Verder kunt u in de gaten houden of de plekken zich uitbreiden. Zo weet u of u met deze plekken rekening moet houden bij de oogst. Een partij mag bij levering niet meer dan 10% bieten met rot bevatten. Een partij waar rotte bieten inzitten kunt u beter niet bewaren, maar zo vroeg mogelijk leveren.

Diagnose soorten wortelrot
Wortelrot in suikerbieten kan verschillende oorzaken hebben. Rhizoctonia is hier een van. Voor de herkenning van de verschillende soorten wortelrot in suikerbieten is een interactieve video gemaakt om het onderscheid tussen de verschillende soorten wortelrot inzichtelijk te maken. De interactieve video bevat ook een adviesvideo over diagnose van wortelrot in het veld.


Foto 1. Een plek met rotte bieten veroorzaakt door rhizoctonia. Vaak valt het pas op als het loof begint te verwelken. Dan is de biet meestal al volledig rot.


Foto 2. Een biet die bovengronds ogenschijnlijk gezond is, kan al behoorlijk zijn aangetast door rhizoctonia. Pas bij de twee bieten aan de rechterkant gaat het loof verkleuren en verwelken.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

Voor de rode gebieden is al een waarschuwing uitgegaan in 2017.
Klik op de regio voor meer uitleg. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.