Eerste schieters in bietenpercelen Pagina printen

dinsdag 13 juni 2017

Op diverse bietenpercelen zijn de eerste schieters zichtbaar. Het advies is om schieters te verwijderen voordat ze rijp zaad kunnen produceren. Rijp zaad kan namelijk leiden tot een groot probleem met onkruidbieten in de toekomst (zie teelthandleiding Onkruidbieten). Wacht daarom niet te lang en verwijder schieters zodra deze boven het gewas uitkomen.

Handmatig verwijderen
Zo lang het er niet te veel zijn, trek de schieters uit de grond, knak de bloeistengel en leg ze zo weg dat ze niet meer kunnen aanslaan en doorgroeien. In deze video ziet u een aantal handige tips voor het verwijderen van schieters.
Als er zoveel schieters staan dat met de hand verwijderen geen optie is, kunt u als noodmaatregel de bloeistengels afmaaien.

Verwijderen tot half september
De schietervorming gaat doorgaans het hele groeiseizoen door. Dat betekent dat u globaal iedere drie à vier weken schieters moet verwijderen. Dit dient u vol te houden tot ongeveer half september. Schieters die daarna verschijnen hebben geen tijd meer om rijp zaad te produceren.


De eerste schieters zijn in diverse bietenpercelen zichtbaar. Verwijder ze voor de bloei!

Contact: Peter Wilting

« Terug naar nieuws

Suikerbieteninformatiedagen 2017

Op 6 en 7 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID17):

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.