Eerste schieters in bietenpercelen Pagina printen

dinsdag 13 juni 2017

Op diverse bietenpercelen zijn de eerste schieters zichtbaar. Het advies is om schieters te verwijderen voordat ze rijp zaad kunnen produceren. Rijp zaad kan namelijk leiden tot een groot probleem met onkruidbieten in de toekomst (zie teelthandleiding Onkruidbieten). Wacht daarom niet te lang en verwijder schieters zodra deze boven het gewas uitkomen.

Handmatig verwijderen
Zo lang het er niet te veel zijn, trek de schieters uit de grond, knak de bloeistengel en leg ze zo weg dat ze niet meer kunnen aanslaan en doorgroeien. In deze video ziet u een aantal handige tips voor het verwijderen van schieters.
Als er zoveel schieters staan dat met de hand verwijderen geen optie is, kunt u als noodmaatregel de bloeistengels afmaaien.

Verwijderen tot half september
De schietervorming gaat doorgaans het hele groeiseizoen door. Dat betekent dat u globaal iedere drie à vier weken schieters moet verwijderen. Dit dient u vol te houden tot ongeveer half september. Schieters die daarna verschijnen hebben geen tijd meer om rijp zaad te produceren.


De eerste schieters zijn in diverse bietenpercelen zichtbaar. Verwijder ze voor de bloei!

Contact: Peter Wilting

« Terug naar nieuws

IRS verhuist naar Cosun innovation center

LET OP: wij hebben ook een nieuw telefoonnummer:
0165-516070

Ons nieuwe adres is:

Bezoekadres:
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Postadres:
Postbus 20
4670 AA Dinteloord

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.