Onkruidbestrijding na-opkomst Pagina printen

woensdag 5 april 2017

Op steeds meer percelen staan de bieten boven (5 april). Gelijktijdig met de bieten komt het onkruid op. Heeft u nog niet gezaaid, dan is het bericht ‘Is een bodemherbicide nodig’ van belang. Voor een gericht middelenadvies leest u het bericht ‘IRS-LIZ-Onkruidbeheersing up-to-date’. Natuurlijk kunt u ook Onkruidbeheersing in het GewasBeschermingBulletin 2017 nalezen.

Start tijdig
Stel de eerste na-opkomst bespuiting niet te lang uit. Voer de eerste bespuiting uit wanneer de meeste onkruidplanten in het kiemplantstadium staan. De eerste kiemgolf is meestal de grootste, wees er juist dan tijdig bij! Wanneer het niet lukt om de onkruiden tijdig te bestrijden en heeft het onkruid echte blaadjes, verhoog dan de dosering met 50%, mits de bieten in het gestrekt kiembladstadium staan. 


In dit stadium (gestrekt kiemblad) kunnen de bieten een 50% hogere dosering verdragen. Pas een verhoogde dosering alleen toe als het onkruid echte blaadjes heeft.

Samenstelling van de tankmix
Het LDS-systeem is het uitgangspunt. Dit kan bestaan uit losse componenten van fenmedifam, ethofumesaat, metamitron en olie in een dosering van 4x 0,5 liter per hectare. Hierbij wordt van een concentratie uitgegaan van 160 gram per liter fenmedifam en 200 gram per liter ethofumesaat. Bij geconcentreerdere producten moet de dosering evenredig worden verlaagd.

Vaak wordt gekozen voor een combinatieproduct bestaande uit fenmedifam en ethofumesaat, soms aangevuld met desmedifam en/of lenacil. De toevoeging van desmedifam (Betanal Power, Betasana Trio en Belvedere Tripel) maakt de combinatie sterker op herik en papegaaiekruid. De toevoeging van lenacil (Betanal MaxxPro) heeft daar bovenop nog een aanvullende werking op koolzaadopslag, varkensgras en zwaluwtong. Aan dergelijke combinatieproducten moet nog metamitron of chloridazon en soms olie worden toegevoegd. Metamitron wordt geadviseerd bij de aanwezigheid van meldensoorten (zoals melganzenvoet en stippelganzenvoet). Komen die niet voor op uw perceel dan kan voor chloridazon worden gekozen. Veelknopigen als zwaluwtong en perzikkruid worden dan wat beter bestreden.

Toevoegingen bij eerste na-opkomstbespuiting
Safari is een zeer breedwerkende toevoeging, is effectief tegen: kamille, herik, knopkruid, varkensgras, veerdelig tandzaad, papegaaiekruid en bingelkruid. Wees er tijdig bij, bestrijd deze onkruiden maximaal in het kiembladstadium! Wel neemt door toevoeging van Safari aan de LDS-bespuitingen de kans op een slechtere werking van het grassenmiddel (antistuifdek gerst doden) toe. Andere toevoegmiddelen, zoals diverse bodemherbiciden, worden bij de eerste na-opkomstbespuiting afgeraden om plantwegval of groeiremming te voorkomen. Voor de exacte dosering wordt verwezen naar de applicatie IRS-LIZ-Onkruidbeheersing.

 

Contact: Marco Bom

« Terug naar nieuws

Suikerbieteninformatiedagen 2017

Op 6 en 7 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID17):

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.