Start bietenteelt onkruidvrij Pagina printen

donderdag 16 maart 2017

Voor de zaaibedbereiding is het nodig om uw bietenpercelen te controleren op de voorkomende onkruiden. Op veel percelen komen onkruiden voor zoals kamille (zie foto), die mogelijk de zaaibedbereiding overleven. Spuit deze onkruiden voor de zaaibedbereiding met glyfosaat zodra de grond berijdbaar is.

Spuitomstandigheden
Glyfosaat werkt het beste als u spuit op droge onkruiden, bij bewolkt weer, een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van meer dan 5 graden Celsius. Na de bespuiting moet u bij aanwezigheid van zaadonkruiden één tot twee dagen wachten met de zaaibedbereiding. Als er ook wortelonkruiden op het perceel staan is de wachttijd ongeveer een week. Er zijn merken (bijvoorbeeld Roundup Max) waarbij een kortere wachttijd mogelijk is.Wanneer percelen vlak voor het zaaien worden geploegd is doodspuiten van de onkruiden niet nodig.

Na zaai
U kunt ook tegen onkruid spuiten tussen het zaaien en de opkomst van de bieten. Ruim voordat de eerste bieten boven komen kunt u nog een glyfosaat-bevattend middel gebruiken.  Vlak voor opkomst van de eerste bieten op het perceel wordt geadviseerd om een diquatbromide-bevattend middel te spuiten. Pas op met grond die niet gesloten ligt en bij regen kort na de toepassing. Controleer dus voor een bespuiting hoever de kieming is.

Er zijn diverse merken met glyfosaat of diquatbromide op de markt. Raadpleeg voor de dosering uw adviseur of het etiket op de verpakking!


Kamille overleeft vaak de zaaibedbereiding.

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

Voor de rode gebieden is al een waarschuwing uitgegaan in 2017.
Klik op de regio voor meer uitleg. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.