Bram Hanse promoveert op SUSY Pagina printen

maandag 16 mei 2011

IRS-medewerker ir. Bram Hanse promoveerde vrijdag 13 mei 2011 aan de Universiteit van Göttingen (Duitsland). Tien dagen eerder al had hij met veel succes zijn proefschrift verdedigd. Bram is dan ook met veel lof (magna cum laude) geslaagd.
 
De promotie van Bram is een voorbeeld van een goede internationale samenwerking, in dit geval tussen ons zusterinstituut Institut für Zuckerrübenforschung (IfZ), de University van Göttingen en het IRS.
 
Tijdens het SUSY-project zijn zeer veel gegevens verzameld en geanalyseerd. Daaruit kwamen de volgende belangrijke conclusies:
  • hogere opbrengsten zijn niet afhankelijk van de kosten;
  • betere telers letten beter op details en moment van uitvoeren van (be)handelingen;
  • de teler kan de bodemstructuur beïnvloeden, met een positief effect op de opbrengst;
  • een goede beheersing van ziekten en plagen is noodzakelijk voor een hoge suikeropbrengst;
  • door oogstverliezen te voorkomen, is de suikeropbrengst direct te verhogen;
  • gedurende het seizoen zijn er vele momenten om de suikeropbrengst te verbeteren.
De promotie van Bram Hanse is een mooie afsluiting van het SUSY-project. Sinds 1.1.2011 werkt hij binnen het IRS vooral aan schimmel- en virusziekten.
 
 
Bram Hanse net nadat hij het voorlopige getuigschrift heeft ontvangen van de decaan van de universiteit van Göttingen.
 

Bram Hanse met zijn ouders en promotor Professor Märländer (rechts) en copromotor Frans Tijink (middenachter).
 

Buiten de zaal kreeg hij een persoonlijke hoed, gemaakt door collega-promovendi.
 

In Göttingen is het gebruikelijk dat de zojuist gepromoveerden het beeld van ‘Gänseliesel’ kussen en een bos bloemen achterlaten, terwijl omstanders hem bekogelen met waterbalonnen.
 

Contact: Bram Hanse,Jurgen Maassen

« Terug naar nieuws

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. We nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.