Weblog: Ondergrond kennen Pagina printen

donderdag 12 januari 2017

Deze weblog is op 12 januari 2017 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

‘Ik weet wel hoe ik met ijzel moet rijden’ was de reactie toen ik afgelopen zaterdag meldde dat ik vanwege ijzel niet de weg op zou gaan. Mijn vraag ‘Weten de andere weggebruikers dat ook?’ bracht twijfel en een omslag in het gesprek. Net als op de weg is bij rijden op land van groot belang te weten hoe de actuele toestand van de (onder)grond is en je techniek van rijden daarop aan te passen.

Ook bij bodemverdichting is, net als bij ijzel, preventie de beste strategie. Praktisch betekent het de techniek (bodemdrukken en wiellasten) aanpassen aan de actuele sterkte van de grond. In het vroege voorjaar is de grond kwetsbaar en vraagt deze een veel lagere bodemdruk (bandspanning 0,4 bar of lager) dan later in het jaar. Wachten is moeilijk als het bovenste laagje goed is om een zaaibed te maken en de laag eronder nog te nat om schadevrij te rijden. Toch is dan wachten tot een droger moment verstandig. Dat voorkomt later vertakte bieten, horizontale bieten en ander ongemak. Het is net als bij ijzel: eerst een goede inschatting maken en als het niet gaat de moed hebben om nog te wachten.

De krant van vanmorgen meldt dat volgende week de schaatsen uit het vet kunnen. Ben benieuwd welke kansen we nog krijgen om een bewerking over de vorst uit te voeren. Ook of die vorst helpt om 2017 te maken tot een jaar met nauwelijks aardappelopslag.


Bron foto: WPR Proefboerderij Westmaas 

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.