Weblog: Omgaan met wat we niet weten Pagina printen

woensdag 7 december 2016

Deze weblog is op 7 december 2016 verschenen op www.akkerwijzer.nl.

Bij de mogelijke komst van regen of vorst zie ik velen meerdere weersites en -apps bekijken. Wordt de keuze gemakkelijker als we nog meer informatie verzamelen en nog meer adviseurs raadplegen of gaat het om de kritische afweging van die gegevens? Ik denk zelf vooral het laatste.

Op 25 november publiceerden we het bericht ‘lichte tot matige vorst voorspeld: laat u niet verrassen!’. De bieten zijn toch op een behoorlijk areaal ‘overvallen’ door vorst. Vanaf vandaag (6 december) tot 12 december ’s ochtends om 7 uur is de vorstregeling van Cosun van kracht. Zie hier de details van de vorstregeling Cosun.  

Wat moet je doen als teler met de bieten die bevroren zijn in het veld, bevroren gerooid zijn of bevroren in de hoop zitten? Lastige vraag waarbij mijn vrouw dan de vraag stelt ‘wat zou jij doen als het jouw bieten zijn?’ Dan zou ik haar antwoorden met 3 opties:

  1. Gokken op géén verlies hebben, dat ik net als iedereen het liefste wil. Dan moet ik er wel zeker van kunnen zijn dat de vorst eruit trekt én de temperatuur op die van de koelkast blijft (4 graden). De kans daarop schat ik in op nagenoeg 0%.
  2. Niets doen en het risico nemen dat ik ook nog alles kan verliezen. Ik heb in onze proeven genoeg keren gezien dat de gehele oogst verloren kan gaan bij laten staan tot in december of tot in het nieuwe jaar. Dit soort gokken past niet bij mij.
  3. Direct meedoen en zo snel mogelijk aanmelden voor de regeling (als een aanzienlijk deel van de bieten zichtbare vorstschade heeft). Dan accepteer ik maar gelijk mijn verlies. Dit zou mijn keuze zijn.

De grootste onzekere factor is het weer dat nog moet komen en dat niet te voorspellen is. Het heet daarom ook een weersverwachting. Wordt best een spannende tijd de komende dagen/weken waarvan ik hoop dat het goed uitpakt met de bieten die nu risico lopen.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

Voor de rode gebieden is al een waarschuwing uitgegaan in 2017.
Klik op de regio voor meer uitleg. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Toelatingssituatie

Een actuele lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.