Perceelskeuze 2017: hoe zit het met het rhizomanievirus? Pagina printen

dinsdag 8 november 2016

In alle gebieden in Nederland komen varianten van het rhizomanievirus voor die het meest gebruikte resistentiegen (Rz-1) kunnen doorbreken. Het is dus belangrijk om na te gaan (en te vragen!) of er op het perceel waar u in 2017 de suikerbieten gaat telen sprake is van een besmetting met een dergelijke variant van het rhizomanievirus.

Hoe te onderkennen?
Afgelopen zomer hebben we een berichtje geplaatst over de herkenning van de rhizomaniesymptomen. Klik hier om het berichtje ‘Nieuws uit de bietenkliniek: symptomen van rhizomanie’ te lezen. Wanneer er de laatste bietenteelt op dat perceel bij veel planten de symptomen van rhizomanie (blinkers) zichtbaar waren, dan is een resistentiedoorbrekende variant van het rhizomanievirus op het perceel aanwezig. Deze planten (>2-5%) kunnen egaal verspreid over het perceel staan of in plekken en/of stroken.

Wat te doen?
De rassen met aanvullende rhizomanieresistentie bevatten twee resistentiegenen (Rz-1 +Rz-2), die de nieuwe virusvarianten kunnen beheersen. Wanneer u op uw perceel te maken heeft met een besmetting van een resistentiedoorbrekende variant, dan kunt u in het vervolg beter kiezen voor een ras met aanvullende resistentie. Deze hebben op de rassenlijst een ‘ja’ staan in de kolom ‘aanvullende rhizomanieresistentie’. Let bij de keuze van resistentie ook op de rhizoctonia- en aaltjesresistentie, indien u deze op het perceel van 2017 ook nodig heeft! Er zijn rassen met aanvullende resistentie tegen rhizomanie in elke categorie op de rassenlijst.


Een besmetting met resistentiedoorbrekende rhizomanie is te herkennen aan blinkers in de vorige bietenteelt.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Zaaischijvenkeuring

U kunt tot 3 februari 2020 zaaischijven van bieten- of cichoreizaaimachines insturen naar het IRS. Alle informatie hierover vindt u in 'Zaaischijvenkeuring weer van start'. 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)