Volledige naam stemphylium vastgesteld: Stemphylium beticola Pagina printen

dinsdag 12 juli 2016

Al enkele jaren weten we dat de gele vlekjes in suikerbieten worden veroorzaakt door de schimmel stemphylium. Welke soort dat precies was, bleef onbekend. Het was al wel duidelijk dat het mogelijk een nieuwe stemphylium-soort betrof. Inmiddels is dat bevestigd en is deze stemphylium soort beschreven in samenwerking met het CBS-KNAW. Bij de soortsbeschrijving is er ook een wetenschappelijke naam gegeven: Stemphylium beticola. Dit is een verwijzing naar het genus Beta waar de suikerbiet (Beta vulgaris) onder valt. Deze verwijzing is in het verleden ook gebruikt bij de beschrijving van cercospora en ramularia.

De beschrijving van stemphylium is opgenomen in het wetenschappelijke tijdschrift Persoonia - Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi en is hier te vinden (pag. 402-403 in pdf-bestand).


De veroorzaker van gele vlekjes in suikerbieten heeft nu een volledige wetenschappelijke naam: Stemphylium beticola.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Suikerbieteninformatiedagen 2019

Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):

Bewaaradvies
De plaats is niet gevonden, probeer a.u.b. een andere plaats

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)