Volledige naam stemphylium vastgesteld: Stemphylium beticola Pagina printen

dinsdag 12 juli 2016

Al enkele jaren weten we dat de gele vlekjes in suikerbieten worden veroorzaakt door de schimmel stemphylium. Welke soort dat precies was, bleef onbekend. Het was al wel duidelijk dat het mogelijk een nieuwe stemphylium-soort betrof. Inmiddels is dat bevestigd en is deze stemphylium soort beschreven in samenwerking met het CBS-KNAW. Bij de soortsbeschrijving is er ook een wetenschappelijke naam gegeven: Stemphylium beticola. Dit is een verwijzing naar het genus Beta waar de suikerbiet (Beta vulgaris) onder valt. Deze verwijzing is in het verleden ook gebruikt bij de beschrijving van cercospora en ramularia.

De beschrijving van stemphylium is opgenomen in het wetenschappelijke tijdschrift Persoonia - Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi en is hier te vinden (pag. 402-403 in pdf-bestand).


De veroorzaker van gele vlekjes in suikerbieten heeft nu een volledige wetenschappelijke naam: Stemphylium beticola.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Vacature

Ben jij die Junior onderzoeker/data-analist die we zoeken? Bekijk de vacature en reageer!
En wie weet verwelkomen we jou in ons enthousiaste team!

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.