Weblog: Jaarrond? Pagina printen

woensdag 14 oktober 2015

Deze weblog is op 14 oktober 2015 verschenen op www.akkerwijzer.nl  

Oproepen om de groente en het fruit van het seizoen te kopen, hoor en zie ik steeds vaker. Googelen op ‘groente van het seizoen’ levert meer dan een half miljoen resultaten op. Vreemd voor me omdat ik ben opgegroeid met eten wat het seizoen biedt. Daardoor weet je onbewust dat het goedkoper is dan uit de kas en veel bespaart op transport vergeleken met telen in verre landen. Blijkbaar gaat dat soort weten snel verloren als iets – in dit voorbeeld groenten en fruit – jaarrond beschikbaar is.
Andere producten zijn goed bewaarbaar en daardoor jaarrond beschikbaar. Suiker is een mooi voorbeeld, een houdbaarheidsdatum is niet eens nodig.

Tijdens een lunch met een internationale werkgroep vroeg ik enkele kwekers ‘wanneer kunnen we winterbieten verwachten? ‘. Daarop volgde een geanimeerde discussie over wat er allemaal nog moet gebeuren voordat zulke bieten kunnen komen. Ik proefde een verwachting van meer dan 10 jaar, vergelijkbaar met het antwoord dat ik 10 jaar geleden kreeg op dezelfde vraag.

Veredelaars hebben grote uitdagingen bij winterbieten: schieterresistentie inbouwen én toch zaad kunnen vermeerderen en misschien wel als lastigste de bieten winterhard krijgen.
Er zit net als bij groenten van het seizoen een ‘gezondheidsaspect’ aan. De wisseling van groenten met de seizoenen geeft vanzelf een gezonde variatie in voeding. Een deel van het jaar zonder bieten op de akker zorgt voor een gezonde afwisseling in het bouwplan. Er is ruimte voor creatieve oplossingen om jaarrond gezonde bieten beschikbaar te hebben zonder in de fuik te lopen van een jaarrondteelt.

 

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Infectiewaarden cercospora

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2019 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.