Weblog: Jaarrond? Pagina printen

woensdag 14 oktober 2015

Deze weblog is op 14 oktober 2015 verschenen op www.akkerwijzer.nl  

Oproepen om de groente en het fruit van het seizoen te kopen, hoor en zie ik steeds vaker. Googelen op ‘groente van het seizoen’ levert meer dan een half miljoen resultaten op. Vreemd voor me omdat ik ben opgegroeid met eten wat het seizoen biedt. Daardoor weet je onbewust dat het goedkoper is dan uit de kas en veel bespaart op transport vergeleken met telen in verre landen. Blijkbaar gaat dat soort weten snel verloren als iets – in dit voorbeeld groenten en fruit – jaarrond beschikbaar is.
Andere producten zijn goed bewaarbaar en daardoor jaarrond beschikbaar. Suiker is een mooi voorbeeld, een houdbaarheidsdatum is niet eens nodig.

Tijdens een lunch met een internationale werkgroep vroeg ik enkele kwekers ‘wanneer kunnen we winterbieten verwachten? ‘. Daarop volgde een geanimeerde discussie over wat er allemaal nog moet gebeuren voordat zulke bieten kunnen komen. Ik proefde een verwachting van meer dan 10 jaar, vergelijkbaar met het antwoord dat ik 10 jaar geleden kreeg op dezelfde vraag.

Veredelaars hebben grote uitdagingen bij winterbieten: schieterresistentie inbouwen én toch zaad kunnen vermeerderen en misschien wel als lastigste de bieten winterhard krijgen.
Er zit net als bij groenten van het seizoen een ‘gezondheidsaspect’ aan. De wisseling van groenten met de seizoenen geeft vanzelf een gezonde variatie in voeding. Een deel van het jaar zonder bieten op de akker zorgt voor een gezonde afwisseling in het bouwplan. Er is ruimte voor creatieve oplossingen om jaarrond gezonde bieten beschikbaar te hebben zonder in de fuik te lopen van een jaarrondteelt.

 

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Suikerbieteninformatiedagen 2019

Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):

Bewaaradvies
De plaats is niet gevonden, probeer a.u.b. een andere plaats

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)