Niet elk geel vlekje is stemphylium Pagina printen

dinsdag 14 juli 2015

Een van de kenmerken van stemphylium in suikerbieten zijn de typische gele vlekjes. Echter niet elk geel vlekje is een geel vlekje veroorzaakt door stemphylium. Hieronder volgen een aantal foto’s om het onderscheid tussen de vele gele vlekjes in suikerbieten te verduidelijken.

 


Foto 1. Geel vlekje veroorzaakt door het aanprikken van een insect. In het midden van het gele vlekje is een gaatje te zien. Insecten zoals de zwarte bonenluis kunnen van af de achterzijde van het blad beschadigingen veroorzaken die aan de voorzijde geel tonen. Zie ook het bericht ‘Nieuws uit de bietenkliniek: verwar bladvlekken door zwarte bonenluizen niet met bladschimmels.


Foto 2. Geel vlekje veroorzaakt door een beschadiging aan de achterzijde van het blad. Zie foto 3.


Foto 3. Beschadiging aan de achterzijde van het blad die een geel vlekje aan de voorzijde veroorzaakt (foto 2).


Foto 4. Beschadiging waar het blad rondom geel verkleurt.


Foto 5. Een bladvlekje veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Lees meer hierover in het bericht ‘Pseudomonas maakt gebruik van water en wondjes.


Foto 6. Geel vlekje veroorzaakt door de bladschimmel stemphylium


Foto 7. Bruin vlekje veroorzaakt door stemphylium. Dit is een later stadium dan het gele vlekje van foto 6. Het verschil met het pseudomonasvlekje op foto 5 zijn de bruin-zwarte sporen (stipjes) in het stemphyliumvlekje. 

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. We nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.