Geslaagde workshop en bietenmiddag in Valthermond Pagina printen

vrijdag 26 juni 2015

Op PPO-locatie Valthermond werd op 24 juni ’s ochtends een IRS-workshop ‘herkennen van voorjaarsproblemen in bieten en cichorei en ’s middags een bietenmiddag gehouden. De bietenmiddag werd georganiseerd door PPO, Suiker Unie en IRS.

De IRS-workshop werd bezocht door 37 teeltadviseurs. Bram Hanse gaf eerst uitleg hoe je de juiste diagnose kunt stellen. Daarna kon men van 25 bieten-/cichoreimonsters de oorzaak van de symptomen trachten te achterhalen. De juiste antwoorden werden ongeveer een uur later uitgereikt. Daarna ging Bram Hanse nader in op een aantal vragen vanuit de zaal naar aanleiding van de onderzochte monsters. Dit betrof vragen over onder andere lage pH, wantsen, miljoenpoten en wortelbrand veroorzaakt door diverse schimmels.

Klik hier voor de presentatie en een overzicht van de bekeken problemen: ‘Workshop voorjaarsproblemen’.

De bietenmiddag werd door ongeveer 200 telers uit het gebied bezocht. Zij werden op wagens rondgeleid langs diverse inleiders, die uitleg gaven bij hun proeven/demo’s. Het IRS gaf in het veld toelichting bij een stemphylium- en een rassenproefveld. Binnen werden de ziekten en plagen getoond. De rassenkwekers vertelden over hun rassen en tenslotte gaf PPO een toelichting bij het onderzoek naar de optimale pH op veenkoloniale grond (in het kader van praktijknetwerk Duurzame teelt met pH precisie). Tevens werd door PPO verteld dat, in het kader van een ander praktijknetwerk, een proef wordt aangelegd met verschillende startmomenten van de bestrijding van stemphylium.


Bram Hanse gaf ’s ochtends uitleg bij een aantal ziekten en plagen aan de deelnemers van de IRS-workshop.


De bietenwortels en het blad werden nauwkeurig bekeken door de 37 deelnemers.
 


Een loep was vaak geen overbodige luxe.


’s Middags werden ongeveer 200 bietentelers rondgeleid langs proefvelden/demostroken op PPO-locatie Valthermond.
Stemphylium is een belangrijk onderwerp in het noordoosten, daarom was er ook veel aandacht voor deze relatief nieuwe bladschimmel in suikerbieten.


Bram Hanse gaf ’s middags tijdens de bietenmiddag uitleg over stemphylium in bieten (foto Peter Roelfsema).


De kwekers gaven een toelichting bij hun rassen.

Contact: Peter Wilting

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 09 dec 12:00 tot 10 dec 12:00 A
  • 10 dec 12:00 tot 11 dec 12:00 A
  • 11 dec 12:00 tot 12 dec 12:00 A
  • 12 dec 12:00 tot 13 dec 12:00 A
  • 13 dec 12:00 tot 14 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)