Beet Europe 2014 Pagina printen

maandag 6 oktober 2014

Südzucker Polska verzorgde op 2 oktober de 3e editie van Beet Europe in Dobieszów (Polen), op een bedrijf met 515 hectare suikerbieten.


Volop publiek bij het voorstellen van de rooiers en bietenmuizen. De organisatie sprak over 4.000 bezoekers.


Een grote tent met volop ruimte voor stands van leveranciers van bietenzaad, gewasbescherming, meststoffen en machineonderdelen. Organisator Südzucker Polska en bietenadviseur LIZ hadden ook een prominente plek.


Drie grote fabrikanten van bietenrooiers waren aanwezig. Grimme demonstreerde de Maxtron 620 en de Rexor 630. Holmer/Agrifac was aanwezig met de LightTraxx en de Terra Dos T4-40. Ropa toonde de primeur Tiger 5, maar ook de euro-Tiger V8-4 en de Panther.


Met elkaar in gesprek over de kwaliteit van het rooiwerk. Collega’s uit Denemarken, Zweden, Frankrijk en Polen wisselen hun zienswijze uit. Vanuit Duitsland waren veel bussen naar Polen gereisd.


Alle deelnemers konden goed rooiwerk leveren. Helaas ontbrak deze keer een test.


Met klanten in de buurt is het verleidelijk om te demonstreren dat de rooier met 8 km/h kan rooien. Dan wordt het moeilijker om alle bladresten te verwijderen; duidelijk te zien bij het lossen.


De primeur van de Ropa Tiger 5, met een nog grotere bunker, een betere gewichtsverdeling en betere banden. Deze rooier kan 40 km/h op de weg.


Bij een grotere bunker hoort ook meer transportcapaciteit. Zowel zelfrijders ….


…als getrokken wagens met losband werden ingezet.


Alle zelfrijdende bietenmuizen namen deel. De opvolger van de Kleine muis op de voorgrond staat al op de tekentafel. Op de achtergrond een muis van Brettmeister voor achter de trekker.


Deze muis (Brettmeister) kan alleen smallere bietenhopen laden.


Een lange campagne vraagt om een goede strategie voor het afdekken. Hier het systeem van Klünder om vliesdoek aan te brengen, ook om het later te verwijderen.


Een bodemprofiel trekt altijd. Deze was zo groot dat je er goed doorheen kon lopen.

 
Bij een goed profiel zonder storende lagen gaan bieten diep (foto links). Bieten hebben een hekel aan storende lagen en zeker aan een ‘stromatras’; met als gevolg vertakkingen en een beperkte bewortelingsdiepte (foto rechts).


Een drone voor mooie opnames van Beet Europe.


Diverse cameramensen brachten zowel het voorstellen als het rooien in beeld.


Beelden konden direct geprojecteerd worden op grote beeldschermen.


Holmer had een groot beeldscherm naast hun stand staan, waarop met name de eigen rooiers aan het werk te zien waren.


’s Middags begon de demonstratie van de grondbewerkingsmachines met de parade. Tot de voorstelronde begon werd het publiek vermaakt met filmpjes van historische machine-/rooidemonstraties.


Bij de grondbewerkingsapparatuur leek hoe groter en ….


… hoe sneller de trend voor grote percelen.


Voor de demonstratie werd het bietenperceel, dat ’s ochtends gerooid was, gebruikt.


De Väderstad Tempo was een van de machines die in een hoog tempo diverse gewassen kunnen zaaien, waaronder bieten met een snelheid boven 10 km/h.


Ook de Horsch Maestro zou zo snel bieten kunnen zaaien. Op het IIRB-seminar ‘Tillage and drilling advances’ werd door de Belgische, Franse en Scandinavische collega’s gepresenteerd dat dit de nauwkeurigheid van het afleggen van het zaad niet ten goede kwam.

Afsluitend nog enkele bewegende beelden:

Over 2 jaar is Beet Europe in Moyvillers (80 km boven Parijs). Dan is er weer een test, verzorgd door de bieteninstituten ITB (F) en KBIVB (B).

Contact: Frans Tijink,Jurgen Maassen

« Terug naar nieuws

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. We nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.