Nieuws uit de Bietenkliniek: schildpadtorretjes Pagina printen

donderdag 28 mei 2020

Op veel percelen in het hele land zien we schildpadtorretjes en hun larven. Ze vreten hele kleine gaatjes in de bietenbladeren, wat niet leidt tot enige opbrengstderving. Ingrijpen is dan ook niet nodig. In dit bericht vindt u foto’s van de schildpadtorretjes als hulp om ze te herkennen.


Foto 1. Een volwassen gestreepte schildpadtor. De twee groene strepen in de lengterichting zijn bijna fluoriserend van kleur.


Foto 2. De schildpadtor bevindt zich vaak aan de onderzijde van de bladeren.


Foto 3. De larve van de schildpadtor (2 tot 8 mm lang). Vaak hangt er aan de achterzijde nog een klein bruin of zwart stukje van de vervelling, wat lijkt op een klein poepje.


Foto 4. Zowel de volwassenen als de larven veroorzaken kleine ronde gaatjes. Vaak is er sprake van venstervraat, waarbij de opperhuid heel blijft.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 19 augustus bietenzaad bestellen in de vroegbestelling bij Cosun Beet Company. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Infectiewaarden cercospora

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. DWe nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.