Voorkomen van muizenschade begint al voor het zaaien Pagina printen

donderdag 19 maart 2020

Het zijn maar kleine dieren, maar in één nacht vreet één muis tot wel 600 bietenzaden op. Daarmee kunnen ze in korte tijd dus veel schade veroorzaken. Muizenvraat is te herkennen aan kuiltjes in de grond en opengebroken zaden. Door een week voor zaai al alternatief voer aan te bieden is de schade te beperken. Het advies is om tijdens het zaaien het zaad goed te bedekken. In dit bericht leest u meer over schadebeelden en de maatregelen die u al voor, maar ook bij het zaaien kunt nemen om schade te beperken.

Kleine kuiltjes en opengebroken zaad
Muizenschade is te herkennen aan kleine kuiltjes in de grond met daarin of daarbij opengebroken zaden. Muizen zoeken namelijk de zaden op, breken ze open en eten vervolgens het embryo eruit. Vaak volgen ze de rij en is dit meters achter elkaar zichtbaar.

Alternatief voer aanbieden
Een maatregel om schade te beperken is het aanbieden van alternatief voer. Door de muizen dit circa een week voor het zaaien al aan te bieden, leren ze de voerplaatsen te vinden en zullen ze niet actief op zoek gaan naar het bietenzaad. Wacht dus niet tot na het zaaien of als u al vreterij ziet. Leg het alternatief voer onder een dakpan of halve pvc-pijp, zodat vogels er niet bijkunnen en vul de voerplaatsen de eerste week na het zaaien regelmatig bij. Leg op grote percelen ook voerplaatsen midden in het perceel aan. Alternatief voer kan bestaan uit gerst, tarwe, zonnebloempitten of vogelvoer (strooivoer). Als u het zaad even verhit in de magnetron of oven, zal het overgebleven voer wat de muizen laten liggen niet kiemen. Maak nooit gebruik van zaaizaad, aangezien dit fungiciden en/of insecticiden kan bevatten en daardoor niet vervoederd mag worden.

Zaad bedekken
Een andere maatregel is te nemen tijdens het zaaien. Het advies is om suikerbietenzaad met voldoende grond te bedekken, zodat het niet droog ligt en bovendien moeilijker te vinden is voor muizen. Schade komt namelijk vooral voor op percelen, die in maart gezaaid worden en waar ondiep (< 1 cm) gezaaid is of op percelen met een grof zaaibed. Als een muis één zaadje weet te vinden, dan herkent hij de geur van de zaden in de grond en zal op zoek gaan naar andere zaden. Toevoegen van stoffen of middelen aan of op het zaad heeft geen enkele zin. Zodra zaad kiemt, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen. Zaai dus in vochtige grond bij voldoende hoge temperatuur, zodat zaden snel kiemen.

Meer informatie
In de teelthandleiding kunt u meer lezen over muizenschade.


Foto 1. Schade door muizen kenmerkt zich door restjes van opengebroken pillenzaad en een klein kuiltje in de grond. Het aanbieden van alternatief voer en voldoende diep zaaien in vochtige grond beperkt schade.


Foto 2. Beperken van muizenschade kan door het aanbieden van alternatief voer onder bijvoorbeeld dakpannen. Maak op circa iedere 50 meter langs de perceelsrand een voerplaats. Eventueel kunt u het alternatief voer breedwerpig over het perceel strooien. Bij dit laatste is het belangrijk het zaad vooraf te verhitten, zodat het niet meer kiemt en dus geen onkruid wordt.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Vacature

Ben jij die Junior onderzoeker/data-analist die we zoeken? Bekijk de vacature en reageer!
En wie weet verwelkomen we jou in ons enthousiaste team!

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.