Afdekadvies bietenhopen: Na nieuwjaar vorst in deel van Nederland Pagina printen

maandag 30 december 2019

Volgens de voorspelling van Weerplaza dalen nieuwjaarsochtend en de ochtend daarna de temperaturen onder nul. Daarom is het advies voor een deel van Nederland om de bieten die nog geleverd moeten worden voor oud en nieuw af te dekken om ze te beschermen tegen vorst. Bedenk dat bieten die niet met winddicht materiaal zijn afgedekt kunnen gaan bevriezen bij deze temperaturen. Het advies is om geen risico te nemen, ook niet als u binnen enkele dagen al verwacht te leveren, en uw bietenhoop winddicht af te dekken vóórdat de vorst invalt.

Indien u nog bieten moet leveren is het belangrijk om de komende dagen de weersvooruitzichten voor uw regio goed in de gaten te houden en uw bietenhoop tijdig tegen vorst te beschermen. Raadpleeg daarvoor dagelijks het IRS bewaaradvies suikerbieten. Voor temperaturen tot -6°C is afdekken met een laag landbouwplastic doorgaans voldoende. Houd er rekening mee dat hopen die eventueel al met vliesdoek zijn afgedekt niet tegen vorst beschermd zijn. Deze hopen dienen aanvullend afgedekt te worden met bijvoorbeeld Jupettes, landbouwplastic of winddicht bietendoek. Leg het afdekmateriaal goed vast met behulp van bevestigingsmaterialen zoals bijvoorbeeld grindslurven en Treviralint om wegwaaien te voorkomen. Kijk voor nadere informatie en afdektips op http://www.irs.nl/alle/teelthandleiding/8.4-bewaring.

Bij verladen van uw bieten tijdens een vorstperiode kunt u het beste in overleg met de Agrarische Dienst afstemmen wanneer u het afdekmateriaal weer kunt verwijderen. Riskeer geen vorstcodes of weigering van uw partij door uw bieten tijdens de laatste dagen van de bewaarperiode alsnog te laten bevriezen!


Bescherm ook uw niet-geleverde bieten tegen vorst voor oud en nieuw. Ook al is het maar voor een enkele nacht en baalt u van het extra werk: neem geen risico en bescherm uw bieten tot het moment van opladen tijdig tegen vorst met winddicht materiaal.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

Zaaischijvenkeuring

U kunt tot 3 februari 2020 zaaischijven van bieten- of cichoreizaaimachines insturen naar het IRS. Alle informatie hierover vindt u in 'Zaaischijvenkeuring weer van start'. 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)