Bieten met horizontale groeischeuren aangetroffen Pagina printen

vrijdag 6 september 2019

De laatste weken worden in het veld bieten gezien die overdwars zijn gescheurd (zie foto’s). Dergelijke horizontale scheuren en onregelmatige groei zijn niet het gevolg van een ziekte of plaag, maar hebben een fysiologische oorzaak. Indien het geregend heeft na een lange periode van droogte nemen de bieten in korte tijd veel water op. Dit leidt soms tot het openbarsten van cellen in de biet waardoor scheuren in het weefsel ontstaan. Bij verdere groei van de bieten neemt dan ook de omvang van de scheuren en misvormingen toe.


Suikerbieten met grote horizontale groeischeur. Dergelijke bieten breken tijdens het rooien gemakkelijk af en zijn minder goed bewaarbaar.

Wortelrot geeft ander beeld
Gescheurde bieten kunnen ook het gevolg zijn van wortelrot wat door rhizoctonia of door stengelaaltjes is veroorzaakt, al geeft dit een ander beeld dan hierboven. Zie ook het bericht over de verschillende oorzaken van misvormingen die na de oogst aangetroffen kunnen worden: ‘Leermomenten direct na de oogst’. In het algemeen geldt dat gescheurde bieten voorzichtig gerooid moeten worden en minder goed bewaarbaar zijn.

Contact: Martijn Leijdekkers

« Terug naar nieuws

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 20 nov 12:00 tot 21 nov 12:00 A
  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)