Bewaar tijdens de graanoogst tarwe of gerst als alternatief voer voor muizen Pagina printen

maandag 15 juli 2019

Net na het zaaien van suikerbieten kunnen muizen schade veroorzaken door niet gekiemde zaden open te breken en leeg te vreten. Ze eten dan bietenzaden, omdat er vroeg in het voorjaar vaak nog niet veel ander voer voor ze beschikbaar is. Door muizen alternatief voer aan te bieden, wordt de kans op schade aan de suikerbietenzaden verkleind. Alternatief voer kan bestaan uit zonnebloempitten, gerst-, tarwe- of overgebleven groenbemesterzaden. Belangrijk daarbij is dat er zaad gebruikt wordt zonder gewasbeschermingsmiddelen. Daarom kunt u tijdens de oogst van de granen één tot enkele emmers gerst of tarwe bewaren, zodat u voor volgend zaaiseizoen alternatief voer beschikbaar heeft en muizenschade in suikerbieten kunt beperken.


Foto 1. Bewaar tijdens de graanoogst tarwe of gerst als alternatief voer voor het beperken van schade aan suikerbieten door muizen in 2020.


Foto 2. Muizen breken bietenzaden open en vreten het zaad op.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Zaaischijvenkeuring

U kunt tot 3 februari 2020 zaaischijven van bieten- of cichoreizaaimachines insturen naar het IRS. Alle informatie hierover vindt u in 'Zaaischijvenkeuring weer van start'. 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)