Droogte in de bieten Pagina printen

vrijdag 5 juli 2019

De zomer begint gelijke trekken met vorig jaar te vertonen. Met name op de oostelijke zandgronden verlangen de suikerbieten naar een goede regenbui. Het ziet ernaar uit dat deze voorlopig niet uit de lucht gaat komen. Hier en daar worden de haspels ook al in de bieten uitgetrokken.

Beregenen
Hangt het bietenblad overdag en ‘s nachts slap en vertoont het blad verbranding, dan is het aan te bevelen om de bieten te beregenen om de suikerproductie aan de gang te houden. Als vuistregel geldt dat de bieten lijden onder de droogte als het blad ’s ochtends niet meer overeind staat. Een gift van 40 mm geeft, op basis van onderzoek, de grootste opbrengstverhoging. Als er nadien geen neerslag valt kan deze gift herhaald worden na circa tien dagen.
Of beregenen zich terugverdient in een hogere suikeropbrengst is lastig te zeggen. Dit verschilt per bedrijf en per perceel en is met name afhankelijk wanneer er regen van betekenis gaat vallen. Houdt de droogte aan dan is beregenen sneller rendabel.  

 
Foto 1: Droogte uit zich in slaphangend blad en leidt tot een verminderde opbrengst.  


Foto 2: Het neerslagtekort loopt in het oosten steeds verder op (Bron: KNMI)

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Zaaischijvenkeuring

U kunt tot 3 februari 2020 zaaischijven van bieten- of cichoreizaaimachines insturen naar het IRS. Alle informatie hierover vindt u in 'Zaaischijvenkeuring weer van start'. 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)