De eerste schieters zijn waargenomen Pagina printen

maandag 24 juni 2019

Op een aantal percelen zijn de eerste schieters waargenomen. Ook onkruidbieten zijn al aangetroffen. Het is aan te raden om de komende periode de ontwikkeling van schieters in de gaten te houden en deze te verwijderen voordat ze in bloei komen.

Herkomst van schieters
Als gevolg van het relatief koude voorjaar is er een verhoogde kans op schieters bij vroeg gezaaide percelen. Rekenmodellen, gebaseerd op weergegevens, geven aan dat schieters verwacht kunnen worden bij percelen die in de eerste week van maart of eerder zijn gezaaid. Ook in later gezaaide percelen kunnen schieters gevormd worden. Het is dus van belang om uw bietenpercelen regelmatig te controleren op schieters. Aanhoudende temperaturen beneden de 12ºC in het voorjaar stimuleren de schietergevoeligheid. Dit proces heet vernalisatie. Een schieter kan tot 4.500 zaden produceren die in volgende jaren problemen kunnen veroorzaken.

Verwijderen
De beste manier om schieters te verwijderen is door ze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Jonge bietenplantjes kunnen nog met de hak worden verwijderd. Leg de schieters dan op het gewas neer zodat ze verdrogen. Door regelmatig te controleren op schieters kunt u voorkomen dat ze zaad produceren en laten vallen, waardoor onkruidbieten een probleem worden.

Meer informatie vind u in de teelthandleiding.


Voorkom zaadvorming in schieters door ze tijdig te verwijderen.

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Suikerbieteninformatiedagen 2019

Op 10 en 11 december zijn de suikerbieteninformatiedagen. Hiervoor zijn suikerindustriemedewerkers, vertegenwoordigers van fabrikanten en handel van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kwekers, docenten van agrarische scholen, onderzoeksinstellingen en voorlichting uitgenodigd. Hieronder een twitterfeed van dit evenement (#SID19):

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 11 dec 12:00 tot 12 dec 12:00 A
  • 12 dec 12:00 tot 13 dec 12:00 A
  • 13 dec 12:00 tot 14 dec 12:00 A
  • 14 dec 12:00 tot 15 dec 12:00 A
  • 15 dec 12:00 tot 16 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Monitoring bewaartemperatuur

In de overzichtskaart zijn de locaties van de 60 sensoren zichtbaar die allen in bewaarhopen van suikerbieten of cichorei staan. De kleur van het icoon geeft aan hoe gunstig de temperatuur is geweest voor bewaring op basis van de dagtemperatuursgemiddelden van de laatste zeven dagen. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)