De eerste schieters zijn waargenomen Pagina printen

maandag 24 juni 2019

Op een aantal percelen zijn de eerste schieters waargenomen. Ook onkruidbieten zijn al aangetroffen. Het is aan te raden om de komende periode de ontwikkeling van schieters in de gaten te houden en deze te verwijderen voordat ze in bloei komen.

Herkomst van schieters
Als gevolg van het relatief koude voorjaar is er een verhoogde kans op schieters bij vroeg gezaaide percelen. Rekenmodellen, gebaseerd op weergegevens, geven aan dat schieters verwacht kunnen worden bij percelen die in de eerste week van maart of eerder zijn gezaaid. Ook in later gezaaide percelen kunnen schieters gevormd worden. Het is dus van belang om uw bietenpercelen regelmatig te controleren op schieters. Aanhoudende temperaturen beneden de 12ºC in het voorjaar stimuleren de schietergevoeligheid. Dit proces heet vernalisatie. Een schieter kan tot 4.500 zaden produceren die in volgende jaren problemen kunnen veroorzaken.

Verwijderen
De beste manier om schieters te verwijderen is door ze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Jonge bietenplantjes kunnen nog met de hak worden verwijderd. Leg de schieters dan op het gewas neer zodat ze verdrogen. Door regelmatig te controleren op schieters kunt u voorkomen dat ze zaad produceren en laten vallen, waardoor onkruidbieten een probleem worden.

Meer informatie vind u in de teelthandleiding.


Voorkom zaadvorming in schieters door ze tijdig te verwijderen.

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Zaaischijvenkeuring

U kunt tot 3 februari 2020 zaaischijven van bieten- of cichoreizaaimachines insturen naar het IRS. Alle informatie hierover vindt u in 'Zaaischijvenkeuring weer van start'. 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)