Keuren van zaaischijven

Een goed werkende zaaischijf is een eerste vereiste voor goed zaaiwerk. Slijtage en beschadigingen aan de schijven kunnen het zaaibeeld sterk benadelen. 
Het IRS keurt al vele jaren zaaischijven van bietenzaaimachines. Hierin zijn twee soorten te onderscheiden: de binnen- en de buitenvullers.
De binnenvullers kunt u in principe zelf controleren. In hoofdstuk 3.2.2 van de teelthandleiding staat een alinea over het onderhoud van zaaischijven. Indien u niet over de juiste materialen beschikt, kunt u er voor kiezen om ze door het IRS te laten keuren.
Het is verstandig buitenvullers door het IRS te laten keuren, omdat deze schijven wat specifiekere gereedschappen vergen.

De keuring is gratis, als u de volgende voorwaarden naleeft:

  • de inzender van de schijven betaalt de verzendkosten;
  • stuur alleen zeer goed gereinigde schijven op;
  • schijven aanbieden in stevige verpakking;
  • op en in de verpakking duidelijk uw naam, straat, postcode, woonplaats en telefoonnummer vermelden.

In de maanden februari, maart en april kunt u beter geen zaaischijven insturen, omdat we dan niet kunnen garanderen dat ze weer op tijd bij u terug zijn voor het zaaiseizoen in dat jaar.

De schijven kunt u sturen naar:
IRS
t.a.v. Schijvenkeuring
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Voor meer informatie over onderhoud en zaaischijvenkeuring kunt u hoofdstuk 3.2.2 en 3.2.3 van de teelthandleiding bekijken!

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.