1. Bladschimmelwaarschuwing en -waarnemingsindex Pagina printen

Terug naar begin bladschimmelpagina

BladschimmelwaarschuwingDe bladschimmelwaarschuwingen worden per gebied weergegeven op een kaart van Nederland. Hierboven ziet u de kaart met de actuele situatie. Als een bepaald gebied rood is, betekent het dat er voor het betreffende gebied een waarschuwing is. Als u op een gebied klikt, ziet u het advies voor deze regio.

Bladschimmelwaarnemingsindex

Klik hier voor uitleg over deze tabel.


In bovenstaande tabel vindt u een indicatie voor het waarnemen op bladschimmels. Deze indicatie wordt berekend uit de infectiemodellen die voor de verschillende bladschimmels beschikbaar zijn. Dit model is ontstaan in samenwerking tussen IRS en AgroVision. De waarnemingsindex geeft een beeld over de infectieomstandigheden in de tien dagen voor de datum dat de tabel ververst is. Is het weer voor een bladschimmel ongunstig geweest? Dan is de uitkomst groen en is het niet noodzakelijk te monitoren op deze bladschimmel. Als het weer heel gunstig is geweest dan is de uitkomst rood en is het nodig om uw perceel te controleren op bladschimmels. Voor uw eigen perceel kunt u een datum van fungicidebespuiting invoeren. Hiermee houdt de waarnemingsindex dan rekening, zie kolom ‘uw perceel’. Let op! De waarnemingsindex is een globale indicatie op basis van één weerpaal in een regio. De omstandigheden op uw perceel (weer en ziektedruk) kunnen afwijken. De tabel wordt wekelijks op maandag vernieuwd.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2019 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.