Rassen kruipen dicht bij elkaar

Op de rassenlijst van 2018 staan acht nieuwe suikerbietenrassen waarvan er één beperkt aanbevolen is. Met uitzondering van de rhizoctoniarassen zijn er geen grote sprongen in opbrengstverbetering gemaakt. De middenmoters zijn wel dichter bij de toprassen in de buurt gekomen. Het eerste dat opvalt in de nieuwe rassenlijst is dat er bij de rhizomanieresistente rassen ook bietencysteaaltjesresistente rassen in de lijst staan. Dat is voor het eerst dat deze rassen in dezelfde tabel staan. Alle aaltjesresistente rassen zijn afgelopen drie jaar ook op de niet besmette proefvelden getoetst. De lijst voor 2018 bewijst dat de beste aaltjesrassen qua opbrengst niet onder doen voor de andere rassen. In de categorie rassen met een aanvullende rhizomanieresistentie is de grootste vooruitgang in financiële vooruitgang geboekt. In ieder segment zijn rassen met een aanvullende resistentie beschikbaar. Voor dit artikel heeft Luuk Meijering voor Boerderij IRS-ers Noud van Swaaij en Martijn Leijdekkers geinterviewd en geeft hierin een overzicht van de keuzemogelijkheden binnen het rassenassortiment suikerbieten.

Resistentie steeds belangrijker – Rassenkeuze bepalend voor succes bietenteelt

Rhizoctonia, bietencysteaaltjes en nieuwe varianten van het rhizomanievirus zijn de belangrijkste bedreigingen voor een succesvolle bietenteelt. Op percelen waar het risico op deze ziektes bestaat, beperkt de inzet van rassen met de juiste resistentie de schade. In dit artikel meer over de juiste resistentiekeuze.

Goed onderhoud zaaimachine loont

Eén van de pijlers onder een hoge opbrengst is een homogeen en gelijkmatig gewas. Dit staat of valt met het juist gebruik van precisiezaaimachines. Om de kwaliteit van het uitgevoerde werk goed te houden, is onderhoud aan deze machines nodig. Een klein verschilletje op de zaaischijf veroorzaakt een groot verschil in het veld. In dit artikel worden de belangrijkste aandachtspunten en adviezen nog eens behandeld.

Kader: Houd temperatuur in de bietenhoop in de gaten

Als bieten bevriezen en weer ontdooien is dat funest voor de bietenkwaliteit. Onder -3°C ontstaat doorgaans onherstelbare vorstschade aan de bieten. De delen die bevroren zijn geweest worden glazig en bij ontdooien treedt snel bederf op. Een hoge bewaartemperatuur daarentegen gaat eveneens gepaard met hogere suikerverliezen door verhoogde ademhaling van de bieten. Lees meer in dit kader in IRS Informatie.

Kader: Nieuw bewaaradvies overgebleven bietenzaad

Vaak is het onvermijdelijk dat er na het zaaien wat zaad overblijft. Tot voor kort luidde het advies om overgebleven bietenzaad niet te bewaren voor het volgende teeltseizoen omdat een betrouwbare bewaarmethode ontbrak. Uit recent IRS-onderzoek blijkt het echter mogelijk om geprimed bietenzaad tot het volgende jaar succesvol te bewaren. Dat kan op twee manieren: in een hermetisch afgesloten vat met silicagel, of in een afgesloten plastic zak bij -18°C. Het is daarbij van belang dat het bietenzaad voor, tijdens en na het zaaien niet aan vocht wordt blootgesteld. Het effect van een hoge luchtvochtigheid kan makkelijk worden onderschat. Het vernieuwd bewaaradvies overgebleven bietenzaad staat in hoofdstuk ‘1.2. bietenzaad’ van de teelthandleiding (www.irs.nl/bietenzaad). Meer over de veranderingen rondom bietenzaad en de Suiker Unie-bewaarkit is te lezen in het artikel ‘Wijzigingen rondom bietenzaad’ in Cosun Magazine nummer 6/2017. 

Actualiteiten SID2017

Korte actualiteiten met o.a.

  • Uitdagingen – De uitdagingen en de top 5 van prioriteiten in suikerbietenonderzoek en kennisoverdracht worden gepresenteerd.
  • Glyfosaat – De toelating van glyfosaat is met 5 jaar verlengd. Gebruiken we deze periode om alternatieven te ontwikkelen?
  • Geïntegreerde onkruidbeheersing – Geïntegreerde onkruidbeheersing combineert chemische en mechanische onkruidbestrijding. In een demo op WPR-Vredepeel werden de (on)mogelijkheden op het zand getoond.
  • IRS-App – een handig hulpmiddel met heel veel praktische informatie en applicaties bij de hand.
  • IRS verhuist 9 februari 2018.

Diagnose en effect van wortelrot op de kwaliteit

Wortelrot kan snelle achteruitgang van de kwaliteit van suikerbieten veroorzaken. Uitbreiding van wortelrot aan de hoop kan bij langere bewaring oplopen boven de 10% met als gevolg dat een partij niet meer leverbaar is aan de fabriek. Kennis van de symptomen van wortelrot zorgt voor gemakkelijkere diagnose in het veld of aan de hoop. In deze interactieve filmpjes leert u verschillende typen wortelrot te onderscheiden.

Wijzigingen rondom bietenzaad

Mede naar aanleiding van het gewijzigde bietenzaad bewaaradvies is retourlevering van bietenzaad aan Suiker Unie niet langer mogelijk. Ook zullen Suiker Unie bietenzaaddepots niet meer worden aangehouden. Hier dient rekening mee te worden gehouden bij het bepalen van het aantal te bestellen pakken bietenzaad.

Rhizomanie: ontwikkelingen van het virus

Deze presentatie geeft een update van de situatie met betrekking tot de resistentiedoorbrekende varianten. Op een aantal locaties is een 5de RNA bij het A-type aangetroffen (normaal heeft dit type 4 strengen RNA) wat het virus agressiever maakt. Voor het rendement van de teelt is het belangrijk ook in de toekomst oog te hebben voor het rhizomanievirus. Het virus past zich aan de genomen teeltmaatregelen aan.