4. Bestrijding

Terug naar begin bladschimmelpagina

Voor de bestrijding van bladschimmels in suikerbieten zijn in Nederland de in onderstaande tabel genoemde middelen toegelaten.

Middelenkeuze

  • Mirador Xtra en Sphere moeten voor 30-11-2022 zijn opgebruikt;
  • voor cercospora geldt bij normale infectie druk (bouwplan bieten ruimer dan 1 op 5 of 6) start met een bespuiting Spyrale, Bicanta, Score 250EC/Borgi of Difure Solo op het moment van het verschijnen van de eerste vlekjes. En herhaal bij uitbreiding van de vlekjes. Voeg voor een betere opname en effectiviteit 0,4 L/ha Promotor toe. Wissel de beschikbare actieve stoffen zoveel mogelijk af. Optioneel kan circa 2 weken na het sluiten van het gewas, of bij het vallen van de eerste hoge DIV-waarden (som twee opeenvolgende dagen >6) een bespuiting met de elicitor Charge worden uitgevoerd.
  • bij zware infectie druk van cercospora (bouwplan met bieten 1 op 4 of krapper of percelen tussen percelen met een intensieve bietenteelt) start enkele weken na gewassluiten, maar bijvoorkeur bij hoge DIV-waarden (som twee opeenvolgende dagen >6) met een bespuiting met Charge (3 L/ha), Micro Special Liquid (5 L/ha) of Spyrale, Bicanta, Score 250EC/Borgi of Difure Solo met 0,4 L/ha Promotor.
    Bij het verschijnen van de eerste vlekjes een bespuiting met Spyrale, Bicanta, Score 250EC/Borgi of Difure Solo met in de tankmix Micro Special Liquid (3 L/ha) of een koperhoudende bladmeststof (Mantus, Vitalosol Gold).
    Bij uitbreiding een bespuiting met Spyrale, Bicanta, Score 250EC/Borgi of Difure Solo met in de tankmix Micro Special Liquid (3 L/ha) of een koperhoudende bladmeststof (Mantus, Vitalosol Gold).
    Na 31 juli bij verdere uitbreiding een bespuiting met Spyrale, Bicanta, Score 250EC/Borgi of Difure Solo met in de tankmix 0,4 L/ha Promotor of een koperhoudende bladmeststof (Mantus, Vitalosol Gold).
    Gebruik voor het juiste spuitmoment de DIV-waarden die op het perceel worden geregistreerd. Wissel alle beschikbare triazolen af! Voor elke triazool komen er cercospora-isolaten voor die minder gevoelig zijn. Daarom is afwisselen met alles wat mogelijk is heel belangrijk. In een schema met 3 bespuitingen of meer komen dus zoveel mogelijk verschillende actieve stoffen voor;
  • voor stemphylium geldt dat er een nevenwerking is van Spyrale en Bicanta, matige nevenwerking Sphere, Score 250EC/Borgi en Difure Solo;
  • voor meeldauw: alle fungiciden behalve Score 250EC/Borgi;
  • voor roest en ramularia geen specifiek middeladvies, alle middelen werken even goed.

Werkingsduur middelen

  • middelen werken lokaal systemisch
  • werking 3-4 weken (op geraakt blad)
  • nieuw blad onbeschermd!
  • in periode dat nog veel blad wordt gevormd eerder gaan kijken!

Resistentiemanagement 

Belangrijk voor het voorkomen van resistentievorming, bij de bladschimmels tegen de gebruikte actieve stoffen, is het afwisselen van middelen. Wissel middelen af gedurende het seizoen en gebruik bij voorkeur niet twee keer achter elkaar hetzelfde middel. Ook wanneer een alternatief middel actieve stoffen bevat die tot dezelfde groep behoren als een eerder gebruikt middel, is het beter af te wisselen. Dat noemen we afwisselen binnen de groepen van actieve stoffen. Naast het afwisselen van middelen is het uitvoeren van een bespuiting bij de eerste aantasting heel belangrijk. Eerder dan de eerste aantasting (preventief) en te laat (meer aantasting) zijn beiden gevaarlijk voor de resistentievorming. Ook in Nederland moet met het voorkomen van resistente en verminderd gevoelige isolaten van cercospora rekening worden gehouden.

Bladluiskaart

Bladluiswaarschuwingskaart

Voor de beheersing van vergelingsziekte is het belangrijk om wekelijks de bietenpercelen te controleren op de aanwezigheid van de groene bladluizen en bij overschrijding van de schadedrempel een bestrijding uit te voeren. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen, die worden overgebracht door bladluizen. Deze virussen kunnen tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten.

De bladluiskaart hieronder geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Het blijft belangrijk dat telers iedere week blijven controleren om te bepalen of schadedrempels ook op de eigen percelen worden overschreden. Zodra er in een gebied op meerdere percelen schadedrempels zijn overschreden, dan ontvangen telers in dat gebied een SMS-bericht van Cosun Beet Company om hun eigen percelen te controleren. 
Voor een overzicht van de overschrijdingen per gebied en adviezen, zie het meest actuele nieuwsbericht ‘Actuele bladluissituatie’. 

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Voor de totstandkoming van de gegevens op deze kaart tellen medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy wekelijks bladluizen op meer dan 100 percelen met suikerbieten. Het is echter bekend dat de spreiding tussen percelen heel groot kan zijn, vanwege verschillende voorvruchten, verschillende manieren van grondbewerking en de verschillen in aantallen natuurlijke vijanden. Deze factoren beïnvloeden de populatieopbouw van de bladluizen in het veld, waardoor verschillen tussen percelen optreden. Daarom blijft wekelijkse controle door de telers op de eigen percelen erg belangrijk. 

Klik voor de betekenis van de icoontjes op de knop ‘Legenda’ boven de kaart.

In de presentatie 'Herkenning vergelingsvirussen en bladluizen in suikerbieten' is meer informatie te vinden over de herkenning van de verschillende soorten bladluizen.

In de teelthandleiding ‘Insecten’ is meer informatie te vinden over de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.

Applicatie Onkruidbeheersing

Met deze applicatie krijgt u afhankelijk van de voorkomende onkruiden en grootte van de onkruiden en bieten een onkruidbestrijdingsadvies. Start applicatie onkruidbeheersing »

Applicatie stikstofbemesting

Deze applicatie berekent de aanvullende behoefte van suikerbieten aan stikstof om een optimaal teeltresultaat te behalen. Bereken de optimale stikstofgift »