Keuren van zaaischijven

Een goed werkende zaaischijf is een eerste vereiste voor goed zaaiwerk. Slijtage en beschadigingen aan de schijven kunnen het zaaibeeld sterk benadelen.
Het IRS keurt al vele jaren zaaischijven van bietenzaaimachines. Hierin zijn twee soorten te onderscheiden: de binnen- en de buitenvullers.
De binnenvullers kunt u in principe zelf controleren. In hoofdstuk 3.2.2 van de teelthandleiding staat een alinea over het onderhoud van zaaischijven. Indien u niet over de juiste materialen beschikt, kunt u er voor kiezen om ze door het IRS te laten keuren.
Het is verstandig buitenvullers door het IRS te laten keuren, omdat deze schijven wat specifiekere gereedschappen vergen. IRS adviseert om de zaaischijven van bietenzaaimachines van het type buitenvuller eens per vier jaar of iedere 250 hectare te laten keuren.

De keuring is gratis, enkele tips en voorwaarden voor de zaaischijvenkeuring zijn:

  • nummer de zaaischijven zodat u weet uit welk element ze komen;
  • stuur alleen goed gereinigde schijven en uitwerpers op;
  • bied schijven aan in een stevige verpakking;
  • zorg dat schijven niet kunnen beschadigen tijdens verzenden door ze ook in de doos vast te klemmen;
  • vermeld op én in de verpakking duidelijk naam, straat, postcode, woonplaats en telefoonnummer van de afzender;
  • het keuren is kostenloos, de verzendkosten zijn voor rekening van de inzender;
  • koop daarom gelijk ook een retourlabel en stop het retourlabel in de doos;
  • let op: bij verzenden onder rembours worden de (hogere) verzendkosten alsnog bij de verzender in rekening gebracht.

De zaaischijvenkeuring vindt in de winter (november tot en met januari) plaats. In de maanden februari, maart en april kunt u beter geen zaaischijven insturen, omdat we dan niet kunnen garanderen dat ze weer op tijd bij u terug zijn voor het zaaiseizoen in dat jaar.

De schijven kunt u sturen naar:
IRS t.a.v. Zaaischijvenkeuring
p.a. Cosun innovation center
Kreekweg 1
4671 VA Dinteloord

Voor meer informatie over onderhoud en zaaischijvenkeuring kunt u hoofdstuk 3.2.2 en 3.2.3 van de teelthandleiding bekijken!

Bladluiskaart

Bladluiswaarschuwingskaart

Voor de beheersing van vergelingsziekte is het belangrijk om wekelijks de bietenpercelen te controleren op de aanwezigheid van de groene bladluizen en bij overschrijding van de schadedrempel een bestrijding uit te voeren. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen, die worden overgebracht door bladluizen. Deze virussen kunnen tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten.

De bladluiskaart hieronder geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Het blijft belangrijk dat telers iedere week blijven controleren om te bepalen of schadedrempels ook op de eigen percelen worden overschreden. Zodra er in een gebied op meerdere percelen schadedrempels zijn overschreden, dan ontvangen telers in dat gebied een SMS-bericht van Cosun Beet Company om hun eigen percelen te controleren. 
Voor een overzicht van de overschrijdingen per gebied en adviezen, zie het meest actuele nieuwsbericht ‘Actuele bladluissituatie’. 

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Voor de totstandkoming van de gegevens op deze kaart tellen medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy wekelijks bladluizen op meer dan 100 percelen met suikerbieten. Het is echter bekend dat de spreiding tussen percelen heel groot kan zijn, vanwege verschillende voorvruchten, verschillende manieren van grondbewerking en de verschillen in aantallen natuurlijke vijanden. Deze factoren beïnvloeden de populatieopbouw van de bladluizen in het veld, waardoor verschillen tussen percelen optreden. Daarom blijft wekelijkse controle door de telers op de eigen percelen erg belangrijk. 

Klik voor de betekenis van de icoontjes op de knop ‘Legenda’ boven de kaart.

In de presentatie 'Herkenning vergelingsvirussen en bladluizen in suikerbieten' is meer informatie te vinden over de herkenning van de verschillende soorten bladluizen.

In de teelthandleiding ‘Insecten’ is meer informatie te vinden over de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.

Applicatie Onkruidbeheersing

Met deze applicatie krijgt u afhankelijk van de voorkomende onkruiden en grootte van de onkruiden en bieten een onkruidbestrijdingsadvies. Start applicatie onkruidbeheersing »

Applicatie stikstofbemesting

Deze applicatie berekent de aanvullende behoefte van suikerbieten aan stikstof om een optimaal teeltresultaat te behalen. Bereken de optimale stikstofgift »